Dán kifli leveles tésztából – A lágy tészta pálinkába áztatott mazsolát rejt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kedvelt dán péksütemény eredetileg vajas kelt tésztából készül, amit elég időigényes összehozni, így most leveles tésztára cseréltük.
Mindig létezik kiskapu, egyszerű megoldás, akkor miért ne használnánk ki? Az otthon készített péksütemények a legjobbak, de az édes falatok legyártása olykor túl bonyolult és rengeteg időt vesz igénybe, ráadásul nincs mindig kedve az embernek a konyhában szorgoskodni, az édesség mégis jólesne. Ilyenkor éljünk nyugodtan az egyszerű, trükkös megoldással.
A dán kifli esetében leveles tésztával dolgozunk, tölteléknek bármit használhatunk. Formájában kicsit a croissantra hasonlít. Ha már a tésztára nem kell, a töltelékre szánjunk egy kicsit több időt. Mogyoróval vagy dióval dolgozzunk, amihez adjunk egy kis plusz mazsolát: az aszalt szőlőszemeket pálinkába áztatjuk, ettől lesz nagyon különleges a péksütemény.
Dán kifli leveles tésztából
Hozzávalók 12 darabhoz
- 1 csomag leveles tészta
- 6 dekagramm mazsola
- 2 evőkanál pálinka
- 2 darab tojás
- 10 dekagramm darált dió vagy mogyoró
- 8 dekagramm cukor
- 6 evőkanál tej
Elkészítés:
A mazsolát 1-2 órára áztassuk pálinkába.
A tojást válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá. Forgassuk bele a cukorral kikevert diót vagy mogyorót, a pálinkás mazsolát, tejet. A sárgáját tegyük félre, majd ezzel kenjük meg a kiflik tetejét.
A leveles tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett deszkán, lehetőleg kör alakban, nem baj, ha nem megy, a lényeg, hogy a tésztából tetszőleges háromszögeket vágjunk. A tésztaháromszögek közepére tegyünk a töltelékből ízlésünknek megfelelően, majd a tésztát tekerjük fel. A kifliket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg tojássárgájával, majd 180 fokos sütőben 15-30 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images