
Fűszeres darált hússal töltött leveles tészta: egyszerű és nagyon finom

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Zöldségekkel töltött, omlós csirkemell: így nem szárad ki a hús

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek
A leveles tészta az egyik legpraktikusabb alapanyag, amit nagyon sokoldalúan lehet felhasználni, édes és sós finomságok gyárthatóak belőle.
A leveles tésztát a legtöbben édesebb falatok készítésére használják, a sós változatoknál a pogácsaszerű, sajtos harapnivalók nagyon népszerűek még. Bárhogy is legyen, az egyik legjobb előrecsomagolt alapanyag a leveles tészta, amelyből mindig érdemes a hűtőben tartani pár csomaggal, nagyon izgalmasan felhasználható, szerethető dolgok készülhetnek belőle.
Levelesből nagyon sokféle töltelékkel dúsított kis batyukat vagy háromszög alakúra hajtogatott csomagokat lehet összedobni. Az ilyen töltött tészták nagyon laktatóak, ráadásul, ha marad belőlük, másnapra is megőrzik a textúrájukat, jól bírják a csomagolást.
Tipp, hogy finomabb legyen
A darált hússal töltött háromszögek fűszerezésénél a merészebb ízeknek érdemes bizalmat szavazni, kerülhet bele kakukkfű vagy kapribogyó is. Ha szeretnéd, a tésztaháromszögek tetejét nyugodtan szórd meg szezámmaggal, úgy sokkal mutatósabb lesz.
Darált hússal töltött háromszögek

Hozzávalók 16 darabhoz
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dekagramm hámozott paradicsom (konzerv)
- 4 evőkanál olaj
- 20 dekagramm darált hús (sertés vagy marha)
- 2 deciliter víz
- só és bors ízlés szerint
- 1 darab tojás
- 2 lap leveles tészta
Elkészítés:
A finomra aprított hagymát az olajon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval és borssal, valamint a zúzott fokhagymát is keverjük hozzá.
A húst fehéredésig pirítsuk, várjuk meg, míg a kieresztett folyadék elpárolog alóla, majd öntsük fel a darabolt paradicsommal és a vízzel, majd főzzük egybe. Töltés előtt várjuk meg, míg kihűl a húsos ragu.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, a lapot hosszában felezzük el, majd széltében vágjuk 4 részre. A tésztalapok közepére tegyünk 1 evőkanálnyi tölteléket (kevesebbet vagy többet is lehet), utána hajtsuk rá a tészta üresen maradt részét, háromszögalakban rögzítsük. A tésztacsomagokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images