Fűszeres darált hússal töltött leveles tészta: egyszerű és nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A leveles tészta az egyik legpraktikusabb alapanyag, amit nagyon sokoldalúan lehet felhasználni, édes és sós finomságok gyárthatóak belőle.
A leveles tésztát a legtöbben édesebb falatok készítésére használják, a sós változatoknál a pogácsaszerű, sajtos harapnivalók nagyon népszerűek még. Bárhogy is legyen, az egyik legjobb előrecsomagolt alapanyag a leveles tészta, amelyből mindig érdemes a hűtőben tartani pár csomaggal, nagyon izgalmasan felhasználható, szerethető dolgok készülhetnek belőle.
Levelesből nagyon sokféle töltelékkel dúsított kis batyukat vagy háromszög alakúra hajtogatott csomagokat lehet összedobni. Az ilyen töltött tészták nagyon laktatóak, ráadásul, ha marad belőlük, másnapra is megőrzik a textúrájukat, jól bírják a csomagolást.
Tipp, hogy finomabb legyen
A darált hússal töltött háromszögek fűszerezésénél a merészebb ízeknek érdemes bizalmat szavazni, kerülhet bele kakukkfű vagy kapribogyó is. Ha szeretnéd, a tésztaháromszögek tetejét nyugodtan szórd meg szezámmaggal, úgy sokkal mutatósabb lesz.
Darált hússal töltött háromszögek
Hozzávalók 16 darabhoz
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dekagramm hámozott paradicsom (konzerv)
- 4 evőkanál olaj
- 20 dekagramm darált hús (sertés vagy marha)
- 2 deciliter víz
- só és bors ízlés szerint
- 1 darab tojás
- 2 lap leveles tészta
Elkészítés:
A finomra aprított hagymát az olajon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval és borssal, valamint a zúzott fokhagymát is keverjük hozzá.
A húst fehéredésig pirítsuk, várjuk meg, míg a kieresztett folyadék elpárolog alóla, majd öntsük fel a darabolt paradicsommal és a vízzel, majd főzzük egybe. Töltés előtt várjuk meg, míg kihűl a húsos ragu.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, a lapot hosszában felezzük el, majd széltében vágjuk 4 részre. A tésztalapok közepére tegyünk 1 evőkanálnyi tölteléket (kevesebbet vagy többet is lehet), utána hajtsuk rá a tészta üresen maradt részét, háromszögalakban rögzítsük. A tésztacsomagokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images