Isteni, mákos-csokis babka leveles tésztából - Nagyon szaftos és gazdag a töltelék
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A rengeteg tölteléktől lesz igazán finom a babka, a trükkös formázástól pedig annyira látványos lesz, hogy akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A babka zsidó ünnepi sütemény, eredetileg kelt tésztából készült csokis kalács, amely különlegessége a formájában rejlik. A kinyújtott, megtöltött tésztát feltekerik, mintha kakaós csiga készülne, de utána hosszában kettévágják, majd egymásba fonják a két felet úgy, hogy a töltelék látszódjon kívülről.
Az én verzióm két ponton is eltér a klasszikus recepttől: időspórolás céljából leveles tésztából készült, ebből érdemes élesztős változatot használni, de a sima is tökéletes lesz hozzá. Én mindig előre kinyújtott verziót veszek, de tömbből is el lehet készíteni, a lényeg, hogy kb. 400-500 gramm leveles tészta kell ennyi töltelékhez.
A tölteléken is csavartam egyet, a csokoládé mellett mák gazdagítja a tekercset, ebből tejjel és cukorral sűrű masszát kell főzni, majd rummal, citrommal ízesíteni, végül egybekeverni az olvasztott tejcsokival.
Mákos-csokis babka
Hozzávalók 1 darabhoz
- 400 gramm élesztős leveles tészta
- 100 gramm tejcsokoládé
- 200 gramm darált mák
- 100 gramm porcukor
- 1 darab biocitrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 150 milliliter tej
- 1 teáskanál rumaroma
- 1 darab tojás (kenéshez)
Elkészítés:
Első lépésként készítsük el a máktölteléket: a darált mákot, a cukrot és a vaníliás cukrot keverjük össze egy kis lábasban. Adjunk hozzá annyi tejet - nagyjából 1-1,5 decit -, hogy összeálljon a massza, ne legyen folyós, de keverhető állagú legyen. Tegyük alacsony láng fölé a lábast, főzzük fel a máktölteléket. Ha szépen összeállt, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a rumaromát és a reszelt citromhéjat. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét kockázzuk össze, olvasszuk meg vízgőz felett. Keverjük a máktöltelékhez, alaposan keverjük el benne.
A leveles tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett munkafelületen kb. 30x40 centiméteres téglalapra, de használhatunk előre kinyújtott leveles tésztát is. Ha az előre kinyújtott nem elég nagy, ragasszunk össze belőle kettőt, vagy készítsünk két kisebb tekercset.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A csokis máktölteléket oszlassuk el a tésztán, a széleken hagyjunk ki kb. 2 centi helyet. A hosszabb oldalától kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát. A tészta vége nézzen lefelé. Tegyük át egy sütőpapírra a tekercset, mert utána már nehéz lesz mozgatni.
Egy éles késsel vágjuk hosszábban ketté a tekercset, de ne teljesen, a végét hagyjuk egyben, hogy ne essen szét, könnyebb legyen befonni.
Az így kapott két fél tekercset kezdjük el egybefonni, lazán tegyük egyiket a másikra úgy, hogy a vágott felük nézzen felfelé, hogy minél szebb legyen majd a végeredmény. A tészta végét a kezünkkel nyomjuk össze, hogy ne nyíljon majd szét.
Kenjük le a tésztát egy felvert tojással, majd a sütőpapírral együtt tegyük egy nagy sütőlapra. Toljuk a sütőbe 35-40 percre.
Ha kész, hagyjuk pár percet hűlni, majd szeletelve kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors