Egyszerű, omlós diós kuglóf: tökéletes őszi vendégváró sütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyerekkoromban minden nyarat egy Nógrád megyei kis faluban töltöttem a nagymamámmal és az öcsémmel. Felejthetetlen nyarak voltak ezek, kiszakadva a városi létből a természetbe.
A kertünk hosszú volt és meredek, a végében pedig állt egy hatalmas diófa. Nyár végén már a földön megjelentek a leesett diószemek, némelyik még a zöld burokban, de némelyik már megérve várta, hogy összeszedjék. Bár nem örültem, hogy hamarosan kezdődik az iskola, de ezeket a késő nyári pillanatokat mélyen és sokáig elraktároztam magamban.
A nagymamám türelmesen megpucolta a diókat, egy részét egyben, egy részét darálva, szépen, kis csomagokban eltette. Mennyire jó volt télen elővenni és főzni vagy sütni belőle. Az egyik ilyen sütemény a diós kuglóf, ami egy teljesen egyszerű kuglófrecept, csak a tésztájába darálva és egészben is kerül dió. Vendégvárónak, de ünnepekre is tökéletes sütemény.
Diós kuglóf
Hozzávalók 6 adaghoz
- 130 milliliter tejföl
- 200 gramm liszt
- 100 gramm darált dió
- 125 gramm vaj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 darab tojás
- 200 gramm cukor
- 0.5 zacskó sütőpor
- 100 gramm dió (egész) a díszítéshez és a tésztába
Elkészítés:
A tojásokat keverjük ki a cukorral. A száraz hozzávalókat, a darált diót, a sütőport és lisztet keverjük össze, morzsoljuk bele a vajat, majd a tejföllel együtt öntsük a tojáshoz. Nyomkodjuk bele az egész diódarabokat.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Kenjük ki vajjal a kuglófformát, szórjunk bele egy kis zsemlemorzsát, és töltsük bele a tésztát, majd süssük meg. Ha kész, borítsuk ki, és a tetejére tegyünk a maradék egész diókból.
Fotó: Getty Images