Édes-savanyú csirke otthon készítve - Ízfokozók nélkül is isteni lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az első étel, amit kínai étteremben kóstoltam, az édes-savanyú csirke volt.
Az édes és a sós íz keveredését már gyerekkorom óta szeretem. Régen apukám csinált ketchupos-mézes csirkecombokat, csak megkente a húst, betette a sütőbe, és már kész is volt a vacsora. A ketchupot és a mézet minden gyerek szereti, így nem volt nehéz dolga, hogy az egyik kedvencemmé tegye ezt a húsételt. Az első kínai éttermes emlékeimet is ez az ízvilág határozta meg.
Ezt követte a kínai éttermekben tett látogatás, ahol szintén az édes-sós ízek íránt érdeklődtem, így próbáltam ki az édes-savanyú csirkét. Nekem ott egy kicsit sok rajta a szósz, így otthon kevesebbet teszek rá.
Édes-savanyú csirke
Hozzávalók 6 adaghoz
Szósz
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 doboz ananász (konzerv)
- 20 gramm keményítő
- 300 milliliter víz
- 110 gramm cukor
- 70 milliliter ecet
- 1 evőkanál narancslé
Csirke
- 200 gramm liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál keményítő
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 0.5 kávéskanál fehérbors
- 1 darab tojás
- 250 milliliter víz
- 6 darab csirkemellfilé
- olaj (sütéshez)
Elkészítés:
A csirkemelleket kockázzuk fel. Az ananászról öntsük le a levét, de tartsuk meg. A kaliforniai paprikát vágjuk ízlés szerinti kockákra.
Szósz:
Egy serpenyőben keverjük össze a víz nagy részét, a cukrot, az ecetet, az ananász levét és a narancslevet, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűz erősségét, keverjük bele a keményítőt, a maradék vizet, keverjük csomómentesre, majd várjuk meg, amíg kicsit besűrűsödik.
Csirke:
A lisztet, 2 evőkanál olajat, 2 evőkanál keményítőt és a tojást keverjük össze. Adjuk hozzá a sót, a fehér és a fekete borsot. Öntsünk rá 250 milliliter vizet, keverjük alaposan össze. Tegyük bele a csirkemelleket, keverjük össze, hogy mindenhol jól befedje őket.
Egy serpenyőben vagy wokban forrósítsunk olajat, majd pirítsuk meg rajta a csirkemelleket körülbelül tíz perc alatt, vagy ameddig aranybarnák nem lesznek. Vegyük ki a serpenyőből, majd tegyük papírtörölközőre.
Tálalás előtt öntsük a szószt a csirkére, tegyük mellé az ananászt és a paprikát.
Fotó: Getty Images