Habkönnyű, édes szezámmagos puffancs - Mintha levegőbe harapnál
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Sima zsemlének indul, de van benne egy olyan hozzávaló, amitől egészen különleges lesz az íze.
Ez a péksüti nem hozott lázba egészen addig, amíg el nem olvastam, hogy a receptben sűrített tej is szerepel a hozzávalók között. Így már egyből kíváncsi lettem, hiszen ez az egy hozzávaló teljesen más ízt ad az amúgy hagyományos módon elkészített pékárunak. Az elkészítése szinte ugyanolyan, mint a többi kelt tésztás süteménynek, annyi különbséggel, hogy nem kell gyúrni, elég átkeverni és utána pihentetni.
A tésztába olaj is kerül, amitől kicsit más lesz a textúrája. Nem egy könnyed étel, de érdemes megkóstolni. Ha a sűrített tejet is házilag szeretnénk készíteni, itt egy egyszerű házi változat, így még finomabb lesz a zsemlénk.
Édes szezámmagos puffancs
Hozzávalók 8 darabhoz
- 50 milliliter forró víz
- 120 milliliter hideg víz
- 40 gramm cukor
- 15 gramm élesztő (friss)
- 20 milliliter sűrített tej
- 200 gramm liszt
- 0.5 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 40 gramm szezámmag
- 200 milliliter olaj
Elkészítés:
Egy edénybe öntsük bele a forró és a hideg vizet, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, jól keverjük össze, és hagyjuk 5 percet pihenni. Ezután keverjük hozzá a sűrített tejet. Egy másik tálban vegyítsük össze a lisztet a sóval és a szódabikarbónával, szórjuk az élesztős keverékhez, öntsük hozzá a vaníliaaromát, és az egészet jól keverjük össze. Lefedve fél órát hagyjuk állni, majd öntsünk hozzá 2 evőkanál olajat, és letakarva további 2 órát pihentessük.
Egy meglisztezett deszkán gyúrjuk át, majd szedjük 8 részre a tésztát, gyúrjunk belőle golyókat, hempergessük meg szezámmagban, majd egy sodrófával kicsit nyújtsuk ki. Bő, forró olajban mindkét oldalát süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images