Fűszeres édesburgonya-krémleves: olyan laktató, mint egy főzelék

8
Nyomtatás
édesburileves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Keleties ízvilágú, pikáns, fűszeres krémleves, amely a currytől és gyömbértől lesz különleges.

Én személy szerint rajongok a krémlevesekért, laktatóak, selymesek és a legkevésbé kedvelt zöldségekből is csodát varázsolnak. Ebben a formában szerettem meg a brokkolit, a sütőtököt vagy éppen a zellert, a pürésítés, az alaplé és a tejszín minden egyes zöldségnek jót tesz. 

Most azonban az egyébként is nagy kedvencemből, édesburgonyából készítettem, a végeredmény elképesztően laktató és finom lett. Keleties ízvilágú a leves, curry és gyömbér fűszerezi, de azért, hogy ne legyen nehéz vagy tömény, almával gazdagítjuk, ez kicsit lágyítja és édesebbé is teszi a levet. 

Édesburgonya-krémleves

édesburi

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 1 teáskanál curry fűszerkeverék
  • 700 gramm édesburgonya
  • 1 darab alma
  • 1 darab gyömbér
  • 750 milliliter alaplé
  • 125 milliliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket. A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze, a szárzellert karikázzuk fel, a krumplit és az almát pucoljuk meg, vágjuk kockákra, a gyömbérből egy kb. 2,5 cm-es darabot hámozzunk meg.

A vajat olvasszuk meg egy lábasban, dobjuk rá a hagymát és a zellert, addig dinszteljük, míg puha nem lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Tegyük a lábasba a krumplit, almát, gyömbért, curryt, az egészet sózzuk-borsozzuk.

Öntsük rá az alaplevet, fedjük le a lábast, majd gyöngyözve 20-25 percig főzzük, míg minden puha nem lesz.

A gyömbérdarabot vegyük ki a léből, majd pürésítsük az egészet egy botmixer segítségével.

Adjuk hozzá a tejszínt, majd tegyük vissza a tűzhelyre, további 5 percig így főzzük. Krutonnal vagy ropogós baconnel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon