![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni fahéjas, édesburgonyás pite: laktató őszi finomság
![édesburipite](https://kep.index.hu/1/0/3025/30254/302546/30254641_2322817_a18adee9482638e2c04811cb3be63030_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az édesburgonya nem csak sós ételek kontrasztját képezheti, nagyon finom édességek is készíthetőek belőle.
Bár nekem is nagy kedvencem a sütőtökös pite, az édesburgonyának annyira hasonló az íze és az állaga, hogy amikor találtam egy édeskrumpliból készült verziót, megmozgatta a fantáziámat. Miért ne próbálnám ki?
Bár ízre nagyon hasonló, laktatóbb a végeredmény a sütőtökös változatnál. Míg a töknél megvan az esély arra, hogy nem elég érett és édes, addig az édesburgonyás pite garantáltan mézízű lesz, amire a barna cukor és a fahéj még jobban ráerősít.
A pitetészta elkészítését nem tartalmazza a leírás, ha van bevált receptetek, használjátok azt, ha nincs, akkor készítsétek el ezt a tésztát, de vigyázat, a mennyiségeket csökkentsétek a felére, ugyanis most a pitét nem kell felülről beborítani, így kisebb adag is elég.
Édesburgonyás pite
![édesburipite2](https://kep.index.hu/1/0/3025/30254/302546/30254651_64ad56d55fc8ee74bccee583ef9c1063_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm édesburgonya
- 4 evőkanál vaj
- 0.75 bögre barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál gyömbér
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 1 csipet só
- 3 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 bögre tejföl
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 0.5 adag pitetészta
Elkészítés:
Készítsük el a pitetésztát ez alapján a recept alapján, de csak féladagra lesz szükség, ugyanis az édesburgonyás pitét nem kell rácsozni vagy felülről beborítani, csak a töltelék alá kerül a tészta.
Mossuk meg az édesburgonyát folyó víz alatt, majd tegyük egy nagy lábasba, öntsük fel vízzel. Forrástól számított 45-50 percig főzzük, míg teljesen puha nem lesz. Ha kész, szűrjük le, mossuk át hideg vízzel.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a pitetésztát 30 cm-es körre, majd tegyük egy 23 cm-es piteformába, nem baj, ha túllóg a tészta, a széleire is jusson belőle. Tegyük a tésztát a hűtőbe, amíg készül a töltelék.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A kihűlt édesburgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra. A puha burgonyát krumplinyomóval pürésítsük vagy nyomjuk át egy szitán fakanál segítségével.
A püréhez adjuk hozzá az olvasztott vajat, a barna cukrot, a fűszereket, majd alaposan keverjük össze. Mehetnek bele a tojások, a vanília és a tejföl is. A kész tölteléket szűrjük át szitán, hogy teljesen selymes és krémes legyen.
Vegyük ki a hűtőből a pitetésztát, öntsük bele a tölteléket. A széleit kenjük le felvert tojással. Tekerjünk alufóliát a pite köré, nem kell szorosan, elég lazán a forma köré tekerni.
Süssük a pitét a legalsó rácson kb. 30 percig, majd vegyük le a fóliát, és süssük további 15 percig. Ha a közepe még lágy, nem baj, sőt. Kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne még 10-15 percig, hogy ott hűljön.
Langyosan vagy hidegen tálaljuk, házi tejszínhabbal megkoronázva.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!