Isteni fahéjas, édesburgonyás pite: laktató őszi finomság

édesburipite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édesburgonya nem csak sós ételek kontrasztját képezheti, nagyon finom édességek is készíthetőek belőle.

Bár nekem is nagy kedvencem a sütőtökös pite, az édesburgonyának annyira hasonló az íze és az állaga, hogy amikor találtam egy édeskrumpliból készült verziót, megmozgatta a fantáziámat. Miért ne próbálnám ki?

Bár ízre nagyon hasonló, laktatóbb a végeredmény a sütőtökös változatnál. Míg a töknél megvan az esély arra, hogy nem elég érett és édes, addig az édesburgonyás pite garantáltan mézízű lesz, amire a barna cukor és a fahéj még jobban ráerősít.

A pitetészta elkészítését nem tartalmazza a leírás, ha van bevált receptetek, használjátok azt, ha nincs, akkor készítsétek el ezt a tésztát, de vigyázat, a mennyiségeket csökkentsétek a felére, ugyanis most a pitét nem kell felülről beborítani, így kisebb adag is elég. 

Édesburgonyás pite

édesburipite2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 500 gramm édesburgonya
  • 4 evőkanál vaj
  • 0.75 bögre barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál gyömbér
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 1 csipet
  • 3 darab tojás
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 bögre tejföl
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • 0.5 adag pitetészta
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a pitetésztát ez alapján a recept alapján, de csak féladagra lesz szükség, ugyanis az édesburgonyás pitét nem kell rácsozni vagy felülről beborítani, csak a töltelék alá kerül a tészta.

Mossuk meg az édesburgonyát folyó víz alatt, majd tegyük egy nagy lábasba, öntsük fel vízzel. Forrástól számított 45-50 percig főzzük, míg teljesen puha nem lesz. Ha kész, szűrjük le, mossuk át hideg vízzel.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a pitetésztát 30 cm-es körre, majd tegyük egy 23 cm-es piteformába, nem baj, ha túllóg a tészta, a széleire is jusson belőle. Tegyük a tésztát a hűtőbe, amíg készül a töltelék.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A kihűlt édesburgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra. A puha burgonyát krumplinyomóval pürésítsük vagy nyomjuk át egy szitán fakanál segítségével. 

A püréhez adjuk hozzá az olvasztott vajat, a barna cukrot, a fűszereket, majd alaposan keverjük össze. Mehetnek bele a tojások, a vanília és a tejföl is. A kész tölteléket szűrjük át szitán, hogy teljesen selymes és krémes legyen.

Vegyük ki a hűtőből a pitetésztát, öntsük bele a tölteléket. A széleit kenjük le felvert tojással. Tekerjünk alufóliát a pite köré, nem kell szorosan, elég lazán a forma köré tekerni. 

Süssük a pitét a legalsó rácson kb. 30 percig, majd vegyük le a fóliát, és süssük további 15 percig. Ha a közepe még lágy, nem baj, sőt. Kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne még 10-15 percig, hogy ott hűljön. 

Langyosan vagy hidegen tálaljuk, házi tejszínhabbal megkoronázva.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük