Isteni fahéjas, édesburgonyás pite: laktató őszi finomság

édesburipite
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az édesburgonya nem csak sós ételek kontrasztját képezheti, nagyon finom édességek is készíthetőek belőle.

Bár nekem is nagy kedvencem a sütőtökös pite, az édesburgonyának annyira hasonló az íze és az állaga, hogy amikor találtam egy édeskrumpliból készült verziót, megmozgatta a fantáziámat. Miért ne próbálnám ki?

Bár ízre nagyon hasonló, laktatóbb a végeredmény a sütőtökös változatnál. Míg a töknél megvan az esély arra, hogy nem elég érett és édes, addig az édesburgonyás pite garantáltan mézízű lesz, amire a barna cukor és a fahéj még jobban ráerősít.

A pitetészta elkészítését nem tartalmazza a leírás, ha van bevált receptetek, használjátok azt, ha nincs, akkor készítsétek el ezt a tésztát, de vigyázat, a mennyiségeket csökkentsétek a felére, ugyanis most a pitét nem kell felülről beborítani, így kisebb adag is elég. 

Édesburgonyás pite

édesburipite2

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 500 gramm édesburgonya
  • 4 evőkanál vaj
  • 0.75 bögre barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál gyömbér
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 1 csipet
  • 3 darab tojás
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 bögre tejföl
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • 0.5 adag pitetészta
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a pitetésztát ez alapján a recept alapján, de csak féladagra lesz szükség, ugyanis az édesburgonyás pitét nem kell rácsozni vagy felülről beborítani, csak a töltelék alá kerül a tészta.

Mossuk meg az édesburgonyát folyó víz alatt, majd tegyük egy nagy lábasba, öntsük fel vízzel. Forrástól számított 45-50 percig főzzük, míg teljesen puha nem lesz. Ha kész, szűrjük le, mossuk át hideg vízzel.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a pitetésztát 30 cm-es körre, majd tegyük egy 23 cm-es piteformába, nem baj, ha túllóg a tészta, a széleire is jusson belőle. Tegyük a tésztát a hűtőbe, amíg készül a töltelék.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A kihűlt édesburgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra. A puha burgonyát krumplinyomóval pürésítsük vagy nyomjuk át egy szitán fakanál segítségével. 

A püréhez adjuk hozzá az olvasztott vajat, a barna cukrot, a fűszereket, majd alaposan keverjük össze. Mehetnek bele a tojások, a vanília és a tejföl is. A kész tölteléket szűrjük át szitán, hogy teljesen selymes és krémes legyen.

Vegyük ki a hűtőből a pitetésztát, öntsük bele a tölteléket. A széleit kenjük le felvert tojással. Tekerjünk alufóliát a pite köré, nem kell szorosan, elég lazán a forma köré tekerni. 

Süssük a pitét a legalsó rácson kb. 30 percig, majd vegyük le a fóliát, és süssük további 15 percig. Ha a közepe még lágy, nem baj, sőt. Kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne még 10-15 percig, hogy ott hűljön. 

Langyosan vagy hidegen tálaljuk, házi tejszínhabbal megkoronázva.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük