Őszváró, tartalmas édeskrumplileves cukkinivel – Mogyoróvajtól lesz igazán krémes
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Ahogy a első csípősebb hajnalok és hidegebb esték beköszöntenek, elindul a vágyakozás a forró és tartalmas krémlevesek iránt.
Az édeskrumpli nemcsak gyönyörűen illik az őszi színkavalkádba, hanem nagyon egészséges is. Sajnos kicsit drágább, mint a legtöbb zöldség, de szerencsére sokszor ki lehet fogni akciókat a szupermarketekben, amikor nagyon jó áron lehet hozzájutni.
Sajnos nem áll el nagyon sokáig, így nem lehet túl sokat vásárolni belőle, de annyira sokféleképpen elkészíthető, hogy úgyis hamar el fog fogyni. A legegyszerűbb talán krémlevesnek megfőzni, semlegesebb és könnyedebb ízű cukkinivel gazdagítva, de ami igazán tartalmassá és pikánssá teszi, az egy kevés mogyoróvaj, amit akkor kell hozzákeverni, miután elkészült. Hűvösebb estéken jó érzés lesz ezt a krémlevest kanalazni.
Édeskrumpli-krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 darab édeskrumpli
- 1 darab cukkini
- 400 milliliter zöldségalaplé
- 1 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 csipet gyömbér
- 1 csipet cayenne-bors
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál mogyoróvaj
Elkészítés:
Az olívaolajat melegítsük fel egy serpenyőben. Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg rajta kürülbelül 6-8 perc alatt. Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, dinszteljük együtt még néhány percig. Tegyük hozzá a meghámozott és kockára vágott édeskrumplit és a cukkinit, öntsük rá a zöldségalaplevet, szórjuk rá a kakukkfüvet, a köményt, a gyömbért és a cayenne-borsot. Várjuk meg, amíg felforr, és alacsony hőmérsékleten főzzük 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor tegyük bele a mogyoróvajat, vegyük le a tűzhelyről, sózzuk, borsozzuk.
Várjunk pár percet, majd botmixerrel pépesítsük.
Fotó: Getty Images