Sült csirkecombok vele sült hagymás krumplival: csak pácold be, a többit bízd a sütőre
A pácolt, fűszeres csirkecombhoz nagyon jól megy a vele sült hagymás krumpli.
Ha olyan laktató fogást készítenél, amellyel nincs sok munka, és a mosogatnivaló sem vészes utána, próbáld ki ezt az egyserpenyős csirkecombot. Nagy előnye, hogy a hús a körettel együtt készül, mire megpuhul a rizs, átsül a comb is.
Az ízekről a száraz pác gondoskodik: a húst jó alaposan be kell dörzsölni zöldfűszerekkel, fokhagymával és paprikával, majd először lepirítani, utána puhítani. Attól sem kell félni, hogy a rizs unalmas vagy száraz lesz, hagymás-gombás alapon, alaplével felöntve készül. A gomba párja a kakukkfű, ez dominál az ételben, de az olasz zöldfűszerek is nagy szerepet kapnak.
A száraz pác hozzávalóit keverjük egybe.
A hagymákat pucoljuk meg, a fokhagymát zúzzuk össze, a vöröset vágjuk finomra. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre.
A csirkecombokat tisztítsuk meg, ha szükséges. Dörzsöljük be őket a páccal, a bőrük alá is jusson.
Forrósítsunk olívaolajat egy mélyebb serpenyőben, majd tegyük bele a combokat a bőrös felükkel lefelé. Süssük 2-3 percig, míg szép aranybarna lesz a bőrük, majd fordítsuk meg, a másik felüket is süssük ugyanennyi ideig. Tegyük félre a húst.
Ha szükséges, öntsünk még a serpenyőbe olajat. Adjuk hozzá a hagymát, a gombát, a kakukkfüvet és az oregánót. Addig dinszteljük, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Ekkor keverjük bele a fokhagymát is, majd 1 perc után öntsük fel egy kevés alaplével. Melegítsük vele össze, hogy az esetlegesen leragadt darabok is feljöjjenek.
Öntsük fel a maradék alaplével, majd keverjük bele az átmosott rizst. Attól függően sózzuk, mennyire volt sós az alaplé. A rizs tetején helyezzük el a csirkecombokat. Fedjük le a serpenyőt, majd 25-30 percig főzzük, míg a rizs magába nem szívja a folyadékot, a combok pedig át nem sülnek.
Ha kész, locsoljuk meg citromlével, majd rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu