Selymes citromos pite: a mennyei desszert egyszerűen készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az omlós tésztán fenséges, kissé fanyar citromos krém kap helyet, isteni lesz.
A fenséges desszert kevés alapanyagból készül, az összeállítása sem nehéz. Maximum a krém miatt lehet izgulni, de ha kihűtöd, hagyod a hűtőben pihenni, tökéletes lesz.
A legtöbb sütinél mindegy, hogy a formát vajjal kened ki vagy sütőpapírral béleled ki, azonban ennél a citromos piténél utóbbit kell használni. A sütőpapírt úgy helyezd a formába, hogy túllógjon a peremén, így szeletelésnél könnyen ki tudod venni a süteményt a tepsiből.
Fantasztikus, amikor beleharap az ember a pitébe és megízleli a lágy, édeskés, mégis fanyar krémet, de a tészta omlós textúrája is rabul ejti a kóstolót. Ha szeretnél, fagyit is kínálhatsz a süti mellé.
Citromos pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta:
- 12 dekagramm vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 darab citrom (reszelt héja)
- 12 dekagramm liszt
Krém:
- 4 darab tojássárgája
- 4 deciliter sűrített tej
- 2 darab citrom
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
Tészta:
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
A sütiformát (20-22 centiméteres) béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a forma peremén.
A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját és a lisztet.
A tésztát nyomkodjuk a formába, villával szurkáljuk meg a tetejét, majd toljuk a sütőbe 15-20 percre.
Krém:
A tojások sárgáját keverjük össze a sűrített tejjel és a citromok facsart levével, majd öntsük rá a forró tésztára, toljuk vissza a sütőbe 25-30 perce, míg a krém megszilárdul.
A süteményt hagyjuk a formában kihűlni, majd helyezzük a hűtőbe 2-3 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. A pitét kínáljuk porcukorral meghintve.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors