Egyszerű fahéjmorzsás sütemény - Kávé vagy tea mellé a legjobb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Puha, omlós, fahéjas - reggelire egy forró kávé mellé nincs is nála jobb. Gyors, egyszerű desszert, ami egy pillanat alatt a kávéimádók kedvenc kísérősüteménye lesz.
Körülbelül 10 perc munkát kell rászánni a fahéjas csodára, nem kell vele pepecselni, csak mindent összekeverni, kiönteni, majd a morzsát rászórni. A hozzávalók listája is nagyon egyszerű, valószínűleg még a boltba sem kell leugrani hozzá, úgyhogy pénztárcabarát recept is egyben.
A sütemény tésztájába viszonylag sok olaj kerül - ezt részben helyettesíthetjük vajjal is -, mivel ez gondoskodik az omlós állagról. A nyers tészta sűrű, nem annyira a folyós, de ettől nem kell megijedni, kisülve a sütemény teljesen puha lesz. Inkább még kicsit morzsalékos is lesz a végeredmény, de éppen ez a lényeg - nem tömör, tömős tésztát szeretnénk.
A "morzsa" fahéjból és barna cukorból tevődik össze, ez kerül a sütemény közepére és tetejére. Nagyon jól áll a desszertnek az is, ha megszórjuk apróra darabolt dióval vagy mogyoróval, de ez nem kötelező, ízlés kérdése.
Egyszerű morzsás sütemény
Hozzávalók 15 adaghoz
- 1 bögre növényi olaj
- 2 darab tojás
- 1 bögre tej
- 1 bögre kristálycukor
- 3 bögre liszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 1.5 bögre barna cukor
- 2 teáskanál fahéj
- 0.5 bögre vaj (olvasztott)
- opcionális darabolt dió vagy mogyoró
Elkészítés:
Verjük fel a tojásokat. Egy nagy tálban keverjük össze az olajat, a tojást, a tejet és a vaníliakivonatot.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és kristálycukrot. (A barna cukor később kell.)
Keverjük össze a folyékony és a száraz hozzávalókat, homogén masszát kell kapnunk.
Alaposan vajazzunk ki egy 23x33 cm-es mélyebb tepsit, az oldalait is, mert szépen fel fog jönni a sütemény. Öntsük bele a tészta felét.
Készítsük el a morzsát: keverjük össze a barna cukrot a fahéjjal.
A morzsa felét szórjuk rá a tepsibe kiöntött tésztára, majd öntsük rá a maradék tésztát, a tetejére pedig a maradék morzsát.
Locsoljuk meg a süteményt az olvasztott vajjal. Ízlés szerint szórjunk a tetejére darabolt diót, mandulát vagy mogyorót.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 percig süssük.
Fotó: Getty Images