Egyszerű, omlós tésztájú sajtos rúd - Több napig puha marad

sajtosstanglicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régi bevált recept, amit minden ünnepen elkészítek a sós falatok kedvelőinek nagy örömére. Ezek a nagyon sajtos, vajas tésztájú rudacskák percek alatt eltűnnek majd a tálcáról.

A pékségekben mindig van igény az ilyen jellegű sajtos csemegékre, a legtöbben imádjuk és örömmel szerezzük be őket, jók otthonra is, de vihetünk belőlük a munkahelyünkre, suliba, mindig jólesnek ezek a finom falatkák. Az áruk azonban nem mindig barátságos, és olykor nem is a legfrissebbek. Én többször jártam már pórul, ezért, ha sajtos stanglira éhezem, inkább rászánom az időt és elkészítem, több napig is megőrzi a puhaságát a nagyiféle finomság.

Ez a recept még a mamámtól maradt rám, bár én kicsit változtattam az arányokon, de úgy gondolom, ez előnyére vált a tésztának. Egyszerű kis falatkák, igaz, a pihentetési időt nem szabad megspórolni, legyünk türelmesek, hadd álljon az a tészta, akkor lesz igazán finom.

A családom nagyon szereti a sajtot, ezért én a tésztába is teszek belőle, és a tojássárgájával megkent tetejét is alaposan megszórom vele. A tetejére egyébként mást is tehetünk, illik a tésztához a kömény, mák, szezámmag, lenmag. 

Sajtos rúd

sajtosstanglict

Hozzávalók 8 személyre:

Tészta:

  • 60 dekagramm finomliszt
  • 25 dekagramm sütőmargarin vagy vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 darab friss élesztő
  • 1 teáskanál
  • 30 dekagramm tejföl (20%-os)
  • 15 dekagramm sajt (trappista)

Feltét:

  • 1 darab tojássárgája
  • 30 dekagramm sajt (trappista)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a friss élesztőt, majd a szobahőmérsékletű vajjal is jól egybedolgozzuk, ezután a tojás és a só is a tálba kerül, valamint kevés tejföl. A tejfölt mindig fokozatosan adjuk a tésztához, mindig annyival dolgozunk, amennyi szükséges az egynemű tészta kialakításához. A kész tésztánk akkor jó, ha nem ragad, puha tapintású.

A tésztát fedjük le konyharuhával, és 1 órán át kelesszük.

A pihentetési idő után a tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és megszórjuk sajttal. Ezután hajtogatunk. A tészta 1/3-át behajtjuk a 2/3 részéig, majd a maradék 1/3-át ráhajtjuk a tetejére. A tésztát ezután 2 centiméter vastagra nyújtjuk. Én ilyenkor szoktam felvágni tetszőleges csíkokra, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, a csíkokat megkenem tojássárgájával, majd alaposan megszórom sajttal. Nem muszáj az én változatomat követni, a mamám a kinyújtott tésztát kente meg tojássárgájával, utána szórta meg sajttal, derelyevágóval alakította ki a csíkokat, majd úgy sütötte. Válasszuk a számunkra legkényelmesebb megoldást.

 Előmelegített, 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt elkészülnek a sajtos stanglik.

Fotók: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük