Selymes fagylalt ropogós házi kekszbe csukva: finom nyári desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nyáron bármennyi fagyit meg tudnánk enni, és sokan nem is kívánják a tömör, krémes, nehéz desszerteket. Ez a fagyis süti kicsit elegánsabb, mint a sima gombócok, így ha vendégeknek valami különlegesebb szeretnél, akkor itt a megoldás.
Meg lehet oldani ezt a desszertet hipergyorsan is, ha készen veszünk a boltban kekszet és fagylaltot, de azért jóval finomabb lesz házi keksszel rétegezve.
Bármilyen ízű fagyival
A legtöbb recept vanília ízesítésű fagylaltot ajánl a szendvicshez, de akármilyet használhatunk, legyen az gyümölcsös, csokoládés, mentás, nyugodtan szárnyaljon a fantáziánk. A házi fagylalt receptjét már korábban megírtuk nektek, így az most külön nem szerepel a leírásban.
Hogyan lesz szép, szabályos formája a szendvicsnek?
Ahhoz, hogy szabályos formájúak legyenek a fagylaltszendvicsek, elengedhetetlen a nyújtófa és a méregetés, egyforma darabokra kell vágni a tésztát. A fagyit sem szabad csak úgy belekanalazni a kekszrétegek közé, azt is formára lehet vágni: ha kicsit megolvad szobahőmérsékleten, egyengessük el egy tepsiben, hűtsük le, majd utána formázzuk.
Fagylaltszendvics
Hozzávalók 12 adaghoz
- 1.8 liter fagylalt
- 2.66 bögre liszt
- 0.75 bögre kakaópor
- 1 csipet só
- 1 bögre cukor
- 1.25 bögre vaj (280 g)
- 2 darab tojássárgája
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A fagyit tegyük szobahőmérsékletre, hogy kicsit megolvadjon. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 cm-es tepsit, a tepsi oldalaira is jusson belőle, kanalazzuk bele a fagyit, simítsuk el benne. Tegyük a fagyasztóba legalább egy órára.
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a kakaót és a sót.
A cukrot keverjük ki a vajjal, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a vaníliát is.
Keverjük össze a száraz és nedves hozzávalókat. Gyúrjunk lágy tésztát. Szedjük ketté, majd formázzunk belőlük 12x12 cm-es négyzetet. Csomagoljuk őket fóliába, majd hagyjuk őket 30 percig pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
Egy enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztákat 20x30 cm-es téglalapra. A 30 cm-es oldal mentén vágjuk fel a tésztát 6 csíkra, majd vágjuk félbe azokat. 12 darab téglalapot kell így kapnunk.
Tegyük a kis tésztalapokat az előkészített tepsikbe, minden téglalapot szurkáljunk meg fogpiszkálóval. 10-12 percig süssük őket, félidőnél forgassuk meg a tepsit.
Amíg kihűl a süti, vegyük ki a fagyit a fagyasztóból. A sütőpapír széleit megfogva, vegyük ki a tepsiből, fordítsuk ki. A tésztához hasonlóan vágjuk 12 darabra.
Állítsuk össze a szendvicseket: tésztalap, fagyi, tésztalap.
Fotó: Getty Images