Édes, foszlós fahéjas tekercs: krémsajttól puha a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a könnyed fahéjas tekercs akkora kedvenc lett az első pillanattól kezdve, hogy félek, nem lehet belőle eleget sütni.
Se sütőpor, se élesztő nem kell ennek a fahéjas tekercsnek a tésztájába, mégis elképesztően puha és könnyed lesz. A titok egy hozzávaló, méghozzá a krémsajt.
Nálunk most fahéjőrület van, minden, amibe ez az erőteljes aromájú fűszer kerül, nagy népszerűségnek örvend, vagyis pillanatok alatt elfogy. A fahéj amellett, hogy isteni aromás fűszer és az illata bármikor képes előhozni az ünnepek hangulatát, nagyon egészséges is. Gyulladáscsökkentő, baktériumölő tulajdonságokkal bír, de még az emésztési panaszokra is jó hatással van. Arra figyelni kell, hogy ne fogyassz belőle túl sokat, de igazából ez a veszély úgysem fenyeget, mert nagyon erőteljes íze van.
Most jó sok cukorral kevertem össze, amelyből ment a tésztára és persze a tetejére is. Én inkább kisebb tekercseket szoktam csinálni, jólesik belőle néhány a kávé mellé, a gyerekek meg úgyis számolatlanul eszik. Ha az élesztős péksütiket is kedveled, akkor természetesen a nagyiféle fahéjas csiga sem maradhat ki a repertoárból.
Fahéjas tekercs
Hozzávalók 48 darabhoz
Tészta:
- 220 gramm krémsajt (natúr)
- 220 gramm vaj
- 50 gramm cukor
- 0.5 kávéskanál só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 270 gramm liszt
Töltelék:
- 100 gramm barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
Máz:
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. Egy tálban habverővel közepes fokozaton keverjük habosra a vajat és a krémsajtot. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a vaníliakivonatot, és keverjük tovább. Óvatosan adagoljuk hozzá a lisztet, és gyúrjunk belőle gombócot.
Tegyük a gombócot egy lisztezett deszkára, és osszuk négy egyenlő részre. Csomagoljuk be őket folpackba, és tegyük a hűtőbe pihenni legalább egy órára.
Egy kisebb tálban keverjük össze a barna cukrot és a fahéjat.
Vegyük ki a tésztákat a hűtőből, és egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki egyenként 23 centiméter átmérőjű körré. Mindig csak egy gombóccal dolgozzunk. Szórjunk a körre a fahéjas keverékből úgy, hogy a széleken hagyjunk egy vékony sávot. A kört pizzavágó segítségével vágjuk 12 egyenlő szeletre. Először negyedbe, aztán a negyedeket harmadoljuk el. A szélesebb felétől kezdve tekerjük fel, mintha kiflit készítenénk, majd fektessük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. A többi gombóccal is ismételjük meg ugyanezt.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban verjük fel a tojást a tejszínnel. A cukrot és a fahéjat is keverjük össze.
A tojásos keverékkel kenjük le a tésztákat, és szórjuk meg a cukros-fahéjas keverékkel.
Süssük 18 percig, amíg világosbarna színt nem kapnak.
Vegyük ki a sütőből, és egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Szász Eszter/ Sóbors