Szuperpuha, keverem-kavarom fahéjas sütemény: tea vagy kávé mellé isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kezdő szakácsok kedvence lesz ez a sütemény, pillanatok alatt elkészül, de ugyanolyan gyorsan el is fog fogyni.
A kevert sütik nagy kedvenceim, alig van velük munka, csak össze kell vegyíteni a hozzávalókat robotgép segítségével, majd mehetnek is a sütőbe. Hatalmas előnyük, hogy a tésztájuk bármivel gazdagítható: lehet sima vaníliás, csokis, gyümölcsös, ízlés szerint alakítható.
Az alábbi recept kezdőknek is könnyedén sikerülni fog, fahéjrajongóknak pedig egyenesen kötelező elkészíteniük. Mivel krém nélkül készül, csak tésztából áll a süti, eredetileg forró tea vagy kávé mellé ajánlják, de szerintem önmagában is megállja a helyét, esetleg egy kis tejszínhabbal megkoronázva.
Fahéjas sütemény
Hozzávalók 8 szelethez
Tészta:
- 110 gramm vaj
- 150 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 darab tojás
- 200 gramm liszt
- 2.5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 180 milliliter tej
Szóráshoz:
- 20 gramm vaj
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki, majd béleljünk ki sütőpapírral egy 20 centi átmérőjű kapcsos tortaformát.
A puha vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot keverjük habosra robotgép segítségével. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, mindegyiket alaposan keverjük el a vajas masszában.
Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport és a fahéjat. Adjuk hozzá a lisztes keverék felét a tojásos-vajas alaphoz, majd csurgassuk hozzá a tejet is, alaposan keverjük el a robotgép segítségével. Utána adjuk hozzá a liszt másik felét is, addig keverjük, míg szép egynemű nem lesz a tészta.
Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kész a süti, még melegen kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a fahéjas cukrot. Langyosan kínáljuk, tea vagy kávé mellé a legfinomabb.
Fotó: Getty Images