Fehér csokis, vaníliás brownie: ragacsos, csupa csoki sütemény nádcukorral
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A brownie elnevezés nem is igazán illik erre a süteményre, hiszen az étcsokoládét fehér csokira cseréljük benne, viszont a ragacsos állag megmarad.
Aki szereti a fehér csokit, az imádni fogja a belőle készült brownie-t is, vagyis inkább blondie-t. Ugyanolyan ragacsos, csupa csoki sütemény, mint a hagyományos társa, csak éppen a lágy fehér csokoládé és a vanília teszi teljessé.
Én nádcukorral készítettem, így kapott egy kis karamellás aromát és bézs színt, de nyugodtan lehet sima cukrot is használni, hogy hófehér legyen a végeredmény.
Mire figyeljünk?
Csupán két dologra: hogy ne égjen meg a csoki és ne csapódjon ki a tojás. A fehér csokoládét és a vajat meg kell olvasztani, de nagyon ügyeljünk rá, hogyan. Ne tegyük nyílt lángra, mert ha túl sok hő éri, könnyen kicsapódik a kakaóvaj, a csokiból pedig egy nyúlós massza lesz. Ha sikerült elérni a folyékony, selymes állagot, akkor várjuk meg, míg kihűl a csoki, ugyanis hozzá kell adni a tojásokat, de ha a forró krémhez keverjük, rántottánk lesz, nem süteményünk.
Fehér csokis brownie
Hozzávalók 16 darabhoz
- 160 gramm vaj
- 180 gramm fehér csokoládé
- 0.75 bögre nádcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 1 bögre liszt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy 20x20 cm-es tepsit vajazzunk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral.
A csokoládét és a vajat olvasszuk meg vízgőz felett, vagy tegyük a mikróba és 20 másodpercenként keverjünk rajta egyet, míg el nem olvad. Vigyázzunk, nehogy kicsapódjon a kakaóvaj! Hagyjuk hűlni 5 percig.
Keverjük hozzá a csokihoz a cukrot, a vaníliát, a sót, majd a tojásokat is. Óvatosan forgassuk bele az átszitált lisztet is.
Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, majd 20-24 percig süssük, akkor jó, ha a sütemény széle elválik a tepsi falától.
Ha kihűlt, vágjuk fel négyzetekre, az igazán édesszájúaknak porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors