Édes, házi panna cotta fehér csokoládéval – Így lesz tökéletesen remegős
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem nehéz finom és lágy panna cottát készíteni, csak a zselatin használatára kell odafigyelni.
A híres olasz desszert, a panna cotta akkor az igazi, ha lágy, könnyed, remegős az állaga, se nem folyik, se nem túl tömör. A panna cotta alapja a minél zsírosabb tejszín és a zselatin, jelen esetben lapzselatint fogunk használni. Az alapot könnyedén és sokféleképpen lehet ízesíteni, most fehér csokoládé fogja feldobni.
A tejszínes panna cotta tetejéről nem hiányozhat valamilyen gyümölcsszósz: az alábbi receptben ribizliöntet szerepel, de a gyümölcsöt nyugodtan variálhatjátok, másfajta bogyós gyümölccsel is ugyanúgy működik.
Panna cotta
Hozzávalók 4 személyre
Panna cotta:
- 3 darab zselatinlap
- 1 liter hideg víz
- 430 milliliter tejszín
- 90 gramm fehér csokoládé
- 7 evőkanál tej
- 50 gramm cukor
Ribizliszósz:
- 110 gramm ribizli
- 60 milliliter víz
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál citromhéj
Elkészítés:
Tegyük a zselatinlapokat egy tálba úgy, hogy ne fedjék egymást, majd öntsük rájuk a hideg vizet. Hagyjuk őket puhulni kb. 10 percig.
Egy kis lábasban melegítsük össze a tejszínt és a csokoládét, míg a csoki el nem olvad teljesen.
A zselatinlapokat vegyük ki a vízből, nyomkodjuk, csavarjuk ki belőlük a nedvességet, majd adjuk őket a forró, de nem forrásban lévő tejszínes-csokis alaphoz. Keverjük el benne, míg teljesen el nem vegyül, de ne hagyjuk felforrni, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Rögtön keverjük bele a tejet és a cukrot is, hogy utóbbi is teljesen elolvadjon benne.
A krémet osszuk szét 4 tálkában, majd ha picit hűlt, tegyük hűtőbe 3-4 órára.
Amíg hűl a panna cotta, a megmosott ribizlit, a vizet, a cukrot és a citromhéjat melegítsük össze egy kis lábasban. Forrástól számított 5 percig főzzük, folyamatosan kevergessük. Ha kész, hagyhatjuk a ribizliket egészben is, de botmixerrel is pürésíthetjük, majd egy szitán átszűrhetjük.
A hideg panna cottát a ribizliszósszal kínáljuk.
Fotó: Getty Images