Selymes, boros fehérbableves: olyan laktató, mint egy főzelék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csak pár hozzávalóra van szükség, mégis izgalmas, pikáns, egyáltalán nem mindennapi lesz a végeredmény.
A bableves már önmagában is elképesztően laktató, de pürésítve, ennyi babból készítve valóságos főétel válik belőle. A fehérbor adja meg a pikantériáját, a kókusztej vagy tejszín pedig lágyítja, könnyedebbé teszi a sűrű babos levest. A kókusztej nem csak akkor jó választás, ha laktózérzékenyek vagyunk, egy kis plusz édeskés ízt is ad az ételnek, érdemes kísérletezni vele.
Zöldfűszerek közül semmiképp ne hagyjuk ki a rozmaringot, nagyon jól illik a babhoz, ráadásul a nagyobb szupermarketekben egészen biztosan találunk dobozos, friss változatot belőle.
Fehérbableves
Hozzávalók 4 személyre
- 125 milliliter szürkebarát fehérbor
- 1 kisebb darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 450 gramm fehérbab (cannellini)
- 2 teáskanál friss rozmaring
- 2 teáskanál friss petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- 1 liter alaplé
- 125 milliliter kókusztej/tejszín
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát vágjuk apróra. A borral együtt tegyük őket egy lábosba, közepes lángon főzzük, míg a hagymák átlátszóak nem lesznek.
Adjuk hozzá a babot, a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Így főzzük 5 percig, közben folyamatosan kevergessük.
Adjuk hozzá az alaplevet, ha forr, vegyük alacsony lángra, gyöngyözve, fedő nélkül főzzük 20 percig.
Húzzuk le a tűzről, botmixerrel pürésítsük. Ha selymes és egynemű, tegyük vissza a tűzre, keverjük bele a kókusztejet vagy tejszínt, azzal együtt is főzzük még 5 percig. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images