Selymes fehér babos, padlizsános krém: kenyérre kenve és zöldségek mellé is szuper

fehérbabos padlizsános krém
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mártogatósokból sosem lehet eleget csinálni. Ráadásul annyiféle kombinációja van, hogy szinte sosem lehet két egyformát készíteni.

A mártogatósok ideje a gyerekzsúrokkal egy időben jött el hozzánk. Először kétkedéssel nézegettük ezeket a különféle zöldségekből összeturmixolt krémeket, amelyeket bagettel vagy különféle nyers zöldségekkel lehetett enni. Aztán már nem is tudtuk elképzelni a bulikat nélküle.

A mártogatósokból léteznek tejtermék - általában sajtkrém - és kizárólag zöldség alapúak, amelyekhez csak egy kis zsiradékot - főként olívaolajat - kevernek. Ez a mártogatós az egyik kedvenc zöldségemből, padlizsánból készül, amelyet fehér bab tesz laktatóbbá. 

Fehér babos, padlizsános krém

fehérbabos padlizsános krém recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 közepes darab padlizsán
  • 1 doboz fehérbab-konzerv
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék apróra vágott petrezselyem
  • 1 darab citrom leve
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.

Kockázzuk fel a padlizsánt, és tegyük egy sütőpapírral letakart tepsire. Kicsit kenjük meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Addig süssük, amíg a héja kicsit elválik a hústól. Hámozzuk meg, majd tegyük aprítógépbe. Adjuk hozzá a fehér babot, a fokhagymát, a petrezselymet és a citromlevet. Miközben a gép dolgozik, a maradék olívaolajat apránként öntsük a krémhez, és addig turmixoljuk, amíg egynemű nem lesz. 

A krém nagyjából 4 napig áll el a hűtőben. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük