Szaftos céklapogácsa finom fűszerekkel - Húsmentesen is lehet finom a burger
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elképesztően izgalmas a feta sós és a cékla édeskés ízének a találkozása, másrészt egy nagyon egészséges ételről van szó, amit hamburgerben és önmagában is érdemes fogyasztani.
A fetás céklaburgert nagyon gyorsan és nagyon könnyen el lehet készíteni, úgyhogy semmi sem áll a finom vegetáriánus fogásunk útjába. Egyedül annyi előkészületet igényel az étel, hogy a céklát előre meg kell főzni, de ezt megtehetjük akár előző este is.
A megfőtt céklát nem kell teljesen simára pürésíteni, maradhatnak benne nagyobb darabok, egy aprítógéppel menjünk át rajta egyszer-kétszer. A fűszerezéssel nagyon vigyázzunk, kóstoljuk meg a nyers tésztát, a feta is nagyon sokat sóz már az ételen, nem biztos, hogy szükség van még plusz sózásra. A tészta sűrű, kicsit folyós massza lesz, lehet, hogy nehéz lesz szép formára sütni, de ha nem lesznek szabályosak a pogácsák, akkor sincs tragédia.
A friss kakukkfű a legjobb ízesítő, pár levelet aprítsunk össze, és keverjük bele a céklás masszába. Ha nem tudunk frisshez hozzájutni, akkor a szárítottból egy fél teáskanállal használjunk. Más zöld fűszereket is tehetünk a tésztába, tetszőlegesen lehet variálni.
A céklapogácsákat tálalhatjuk hamburgerként, bucizsemlével és jó sok friss zöldséggel, de ehetjük magában is, joghurt vagy pesto mellé szuperül illik.
Fetás céklaburger
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab tojás
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 0.5 bögre tej
- 250 gramm cékla (főzött)
- 100 gramm feta sajt
- ízlés szerint kakukkfű (friss)
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint olaj
Elkészítés:
A főtt céklát aprítógéppel dolgozzuk össze, nem kell teljesen pürésre, lehetnek benne apró darabok.
Adjuk hozzá a lisztes keverékhez a céklát, az összemorzsolt feta sajtot és a fűszereket.
Kevés olajban - nem kell, hogy ellepje a pogácsákat - süssük ki a céklás pogácsákat, kb. 2 evőkanálnyi adagból jön ki egy pogácsa. Mindkét oldalát 2-2 percig süssük, amíg picit meg nem pirulnak.
Hamburgerzsemlével, zöldségekkel vagy önmagában görög joghurttal tálaljuk.
Fotó: Getty Images