Krémes pesto friss citromlével és pirított mandulával – Nem csak bazsalikomból isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A citromlé és fokhagyma mellett frissen reszelt parmezán és pirított mandula gazdagítja a pestót, utóbbitól picit édeskés íze lesz.
Pestót szinte bármiből készíthetünk, a friss bazsalikomtól kezdve a medvehagymán át egészen a rukkoláig. Az alábbi verzió fodros kelből készül, ez az a káposztaféle, amely az év majdnem minden szakában elérhető, így nyáron grillhúsok mellé, télen tésztához keverve érdemes kínálni.
Én nagyon szeretem az ízét, de a belőle készült pesto azoknak is tökéletes választás, akik önmagában annyira nem kedvelik a karakteres zöldet. Pirított mandula, parmezán és citrom kerül mellé, előbbi picit édeskés, utóbbi kettő nagyon intenzív, friss ízvilágot ad a káposztának, tökéletes lesz az összhang.
Pesto fodros kelből
Hozzávalók 3 decihez
- 100 gramm fodros kel
- 60 gramm hámozott mandula
- 40 gramm parmezán
- 1 darab citrom héja (kezeletlen)
- 3 gerezd fokhagyma
- 120 milliliter extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Készítsük elő a kelt és a mandulát - a káposztát mossuk meg, szárítsuk meg, majd vágjuk csíkokra. A torzsáját, illetve a vastag erezetet vágjuk ki, kb. 90-100 gramm összecsíkozott fodros kel maradjon a végén. A hámozott mandulát pirítsuk meg egy nagy serpenyőben magas lángon, vigyázzunk, pár perc is elég neki, ahogy elkezd barnulni, húzzuk le a tűzről.
A mandulát és a káposztát tegyük aprítógépbe, majd kezdjük el pürésíteni. Adjuk hozzá a parmezánt, a reszelt citromhéjat és a zúzott fokhagymát, majd aprítsuk tovább. Óvatosan, kisebb adagokban öntsük hozzá az olívaolajat, majd mikor krémes, adjuk hozzá a citromlevet is, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
Tésztával vagy húsok mellé kínáljuk.
Fotó: Getty Images