Fokhagymakrémleves kéksajtos pirítóssal - csak egy pohár fehérbor kell a boldogsághoz
Jól megkomponált francia vacsora húsz perc alatt
5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fokhagymakrémleves nem tartozik a csúcsgasztronómia szférájába, habár kétségtelenül finom. Ha viszont igazi ínyencséget akarsz készíteni, akkor adjál hozzá kéksajtos pirítóst és már kész is az isteni finom vacsora.
A fokhagymakrémlevesben az a jó, hogy elég gyorsan elkészíthető, de azért beláthatjuk, hogy nem tartozik az igazán cizellált ízvilágú ételek közé. Viszont rögtön beugrik egy kellemes, édes-bús tangóharmonika dallam, és vele együtt Párizs hangulata.
Ha pedig Párizs, akkor sajt! Minél illatosabb, annál jobb. A legtöbb magyar sajtot rögtön ki is zárhatjuk, és a tipikus olasz fajtákat is hagyjuk meg inkább máskorra. Gondolkozz inkább valami finom kéksajtban, ami a forró pirítósra olvadva adja ki az igazi ízét!
Fotó: Shutterstock
Ez persze csak egy opció, ha éppen nincsen annyi időnk, akkor megpiríthatunk gyorsan helyette egy-két szelet pirítóst, és kisebb kockákra vágva beledobhatjuk azokat is a kész levesbe.
Fokhagymakrémleves kéksajtos pirítóssal
Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 fej A leveshez hagyma
- 2 fej fokhagyma
- 3 dekagramm vaj
- 1.5 liter alaplé vagy víz
- 150 mililiter tejföl
- 1 marék petrezselyem
- 1 darab A pirítóshoz baguette
- 10 dekagramm kéksajt
- 2 dekagramm vaj a kenéshez
- 1 ízlés szerint só
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk vagy az utóbbit zúzzuk.
A vajat felmelegítjük, és megdinszteljük rajta a hagymát, majd megfuttatjuk rajta a fokhagymát is. Felöntjük a vízzel vagy alaplével, sózzuk, készre főzzük.
Amíg fő a leves, a baguette-et szeletekre vágjuk, megkenjük egy kis vajjal, és betoljuk a sütőbe. Amikor megpirult, kivesszük, és még melegen rámorzsoljuk a kéksajtot.
Amikor a leves megfőtt, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk. Ha szeretnénk, szórhatunk rá friss petrezselyemzöldet.
A vajat felmelegítjük, és megdinszteljük rajta a hagymát, majd megfuttatjuk rajta a fokhagymát is. Felöntjük a vízzel vagy alaplével, sózzuk, készre főzzük.
Amíg fő a leves, a baguette-et szeletekre vágjuk, megkenjük egy kis vajjal, és betoljuk a sütőbe. Amikor megpirult, kivesszük, és még melegen rámorzsoljuk a kéksajtot.
Amikor a leves megfőtt, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk. Ha szeretnénk, szórhatunk rá friss petrezselyemzöldet.
Fotó: Shutterstock
Címkék: