Édesre sült fokhagyma és krémes bab - Elképesztően finom mártogatós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amikor először megtörtént velem, hogy egy recept hatására becsomagoltam és megsütöttem egy teljes fej fokhagymát, hogy aztán hozzáadjam az ételhez, teljesen meg voltam rémülve. Hogy lehet megenni egy egész fej fokhagymát?
Úgy, hogy a sült, különösképpen a fóliában sült fokhagyma teljes átalakuláson megy keresztül. Elveszíti csípős, erős, maró jellegét, és teljesen más, mély, édes, de nem ingerlő íze lesz. Az állaga is átalakul, a héjon belül teljesen puha krémmé változik, amit ki lehet nyomkodni a megmaradt gerezdek hüvelyeiből.
Mindez főtt babbal kerül egy krémbe, és bár a sült fokhagyma az erősebb karakter, ő viszi el a műsort, a bab adja az alapot, a krémes, finom állagot. Ellensúlyozásul citrom és az ételhez nagyon jól passzoló rozmaring kerül még bele.
Én sokkal jobban szeretem megfőzni a babot, de simán el lehet készíteni konzervből is, úgy valamivel egyszerűbb - bár a fokhagyma sütésére így is, úgy is rá kell szánni az időt, azalatt pedig pont meg tud főni a bab is.
Sült fokhagymás, babos mártogatós
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej fokhagyma
- 500 gramm főtt bab
- 1 darab citrom
- ízlés szerint rozmaring
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A babot sós vízben puhára főzzük, vagy lecsepegtetett konzervet használunk. Aprítógépbe tesszük a babot, a sült fokhagyma kinyomkodott belsejét, az olívaolajat, sózzuk, belefacsarjuk a citromlevet és beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot is. Egészen krémesre, simára turmixoljuk.
Hidegen, pitával, illetve uborka-répa- vagy paprikacsíkokkal tálaljuk.
Fotók: Ács Bori /Só&Bors