Házi fűszervajjal töltött, ropogós zsemlék: pillanatok alatt kész az illatos uzsonna
Ropogós, illatos uzsonnát dobhatsz pillanatok alatt az asztalra, ha a zsemlét fűszervajjal töltöd meg, és így tolod egy kicsit pirulni a sütőbe.
A kedvenc zöldfűszereidet keverd a vajba, de fokhagymával is izgalmasabbá teheted. Az így készült fűszeres kence nemcsak a jóféle kenyeret teszi finomabbá, hanem zöldségekhez, leginkább főtt vagy sült krumplihoz is kitűnően illik. Egyedül a fokhagyma sütése igényel több időt, de nyugodtan magára hagyhatod a zöldséget, nem szükséges hozzá a jelenléted, utána viszont pikkpakk összeállíthatod a többit.
Friss zöldfűszereket minden évszakban találhatsz, de akár magad is nevelheted őket a saját fűszerkertedben. A receptet úgy tudod variálni, hogy az olyan, kevésbé aromás fűszerekből, mint a petrezselyem, a snidling vagy a bazsalikom többet, az olyanokból, mint a kakukkfű, a rozmaring vagy az oregánó jóval kevesebbet keversz a vajba.
A recept sós vajat vesz alapnak, de ha sima vajjal készíted, akkor tegyél hozzá ízlés szerint sót is. Ha igazán jót akarsz, akkor süss hozzá házi bagettet is.
A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A fokhagyma tetejét vágjuk le, és nyissuk kicsit szét, hogy a gerezdek elváljanak egymástól. Tegyük egy fóliára, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Csomagoljuk be, és süssük 30-40 percig.
Amíg a fokhagyma sül, mossuk meg a zöldfűszereket, és vágjuk őket egészen apróra. A megsült fokhagymafejből nyomjuk ki a krémesre sült gerezdeket, egy villával pürésítsük.
Tegyük a vajat, a fokhagymát és az összevágott zöldfűszereket egy tálba, és villával nyomkodjuk össze. Tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu