Friss zöldfűszerek egész évben? Sok pénzt megspórolhatsz egy saját fűszerkerttel

kert14
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindegy, mit főzöl vagy sütsz, minden sokkal finomabb lesz friss zöldfűszerrel készítve: a konyhából nem hiányozhat az illatos petrezselyem, a bazsalikom, a snidling és még sokáig lehetne folytatni a sort.

Se nem praktikus, se nem költséghatékony boltban venni a friss zöldfűszert, főként, hogy nagy részük vágott formában nem, csak cserepes kiszerelésben kapható. Ha nem foglalkozol velük, egy-két használat után elszáradnak vagy éppen elrohadnak, mehetnek is a komposztba.

Ha van egy pici kerted, esetleg erkélyed, könnyűszerrel készíthetsz illatos fűszerkertet, amely egész évben ellát friss zöldekkel. A fűszernövényeknek csupán két dologra van szükségük: napfényre és laza szerkezetű, vízelvezető talajra.

Napsütés és megfelelő talaj

Előbbi miatt déli fekvésű területet érdemes választani: akkor mondható naposnak a kertrész/erkély, ha naponta legalább 6 órányi napsütés éri. Ha ez a kritérium teljesül, már csak a megfelelő talajról kell gondoskodni. Ha túl homokos vagy agyagos, érdemes hozzá komposztot keverni, lazítani, fontos, hogy tápanyagban gazdag legyen, főként a növekedés kezdeti szakaszában. Nem szabad viszont komposztált trágyaféléket használni, mert hatással lehetnek a fűszernövény ízére és illatára.

kert

A fűszerkert elhelyezkedése

Attól függően, hogy mekkora a kert, érdemes a ház vagy a konyha közelébe telepíteni a fűszereket. Az sem mindegy, hogyan alakítod ki a fűszerkertet, úgy érdemes elhelyezni a fűszereket, hogy mindhez könnyen hozzá lehessen férni, lehetőleg körbe lehessen járni őket, ne kelljen átmászni egyiken vagy másikon, hogy elérd a középsőt. Manapság népszerű a spirálos és a sakktáblás kialakítás, amellett, hogy praktikusak, mindkettő nagyon látványos is.

kert3

Mit érdemes termeszteni a fűszerkertben?

Szinte bármilyen zöldfűszert, vannak azonban olyanok, amelyeknek könnyebb a gondozásuk, illetve hatalmas segítséget jelenthetnek a konyhában, mert majdnem mindig szükség van rájuk a receptekben. Ilyen például a bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, kapor, menta, rozmaring, majoranna, kakukkfű.

Irány a kert! Irány az ALDI!

Legyen az kiskert, nagykert, konyhakert vagy akár csak egy balkon, az ALDI-nál mindenki megtalálja a kertjéhez illő kellékeket akciós kínálatunkban. Weboldalunkon pedig kerti kisokossal, tanácsokkal, dekorációs ötletekkel és további hasznos tippekkel várunk!
So Bors 200x290

A fűszernövényeket lehet ültetni magról - ez az olcsóbb, de nehezebb megoldás - és palántáról is, ez az egyszerűbb, de picit költségesebb módja. Ha utóbbi mellett döntesz, a palántát rögtön ültesd át, ahogy hazavitted az üzletből, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű földbe tedd, ha pedig cserépben hagyod, egy számmal nagyobba helyezd, mint amekkorában megvetted.

kert4

Ültetésnél mindenképpen érdemes átgondolni a fűszernövény helyigényét, nem mindegy, hogy mekkorára fog nőni, milyen gyorsan terjed és mennyire bokrosodik. Fontos a folyamatos vízellátás is, ha nem esik az eső, akkor nem maradhat el a locsolás sem, de nem mindegy, hogy mediterrán, szárazságtűrő vagy kifejezetten vízigényes növényről van szó, eszerint ültesd őket külön.

Bátran szüretelj!

Ne félj leszedni a zöldfűszerek leveleit, minél többet szüretelsz le, annál több új hajtás nő a helyükre, sokkal gyorsabban fejlődnek, bokrosodnak. Ha vége a szezonnak, a leszüretelt leveleket szárítsd ki vagy fagyaszd le, így egész évben ellátnak, de fűszerolajat is készíthetsz belőlük, itt írtuk le korábban, hogyan.

kert6

Különböző zöldfűszerek

Bazsalikom

A bazsalikom gyorsan bokrosodik, fél méter magasra is megnőhet. Szereti a tápanyagban gazdag, nyirkos földet, nem szabad hagyni kiszáradni, vízigényes fűszer, de ne locsold meg a leveleit, mert könnyen kiégetheti őket a nap. Napos, meleg helyre kell ültetni, minél több napsütés éri, annál magasabb lesz a leveleinek az illóolaj tartalma. Hogy könnyebb dolgod legyen, palántaként érdemes kiültetni a kertbe, ahogy megvetted, tedd tápanyagban gazdag földbe, nagyobb cserépbe. A kártevők nem fogják megtámadni, egyedül a gyomoktól kell óvni a bazsalikomot. A hajtáscsúcsait érdemes gyakran szedni, hogy újakat tudjon hozni a helyére. A bazsalikom kifejezetten az olaszos ételekhez ajánlott, de húsokat is ízesíthetsz vele, viszont mindig a főzés/sütés végén add az ételhez.

kert7

Majoranna

Kifejezetten vízigényes növény, a földjét rendszeresen kell locsolni, de túlöntözni sem szabad, mert gombás betegség alakulhat ki benne. Csak a tavaszi fagy után szabad kiültetni, nem viseli jól a hideget, viszont nagyon szereti a napsütést. Tápanyagban gazdag földbe kell tenni, érdemes néha tápoldatozni. A majoranna a magyar konyha kedvelt fűszernövénye, főként krumplis ételek fűszerezésénél érdemes használni. 

kert8

Petrezselyem

A napos és a félárnyékos helyet is kedveli, vízigényes fűszernövény, de a talajból felvett vizet is jól hasznosítja. Főleg a kezdeti növekedéshez igényel sok vizet, de nem szabad túlöntözni sem. Érdemes gyakran szedni a leveleit, hogy újakat hozzon a helyébe. Sűrűn gyomláld, illetve a talajban élő kártevőkre, de a levéltetvekre is figyelj oda, mert megtámadhatják a petrezselymet. Mindenképpen érdemes termeszteni, friss ízével mindenféle ételt feldob, legyen az leves, hús vagy saláta. Mindig csak a főzés/sütés végén szabad az ételhez adni, különben elveszti az aromáját. 

kert13

Rozmaring

A mediterrán növény imádja a napsütést és jól bírja a szárazságot, bizonyos mértékig a fagyot is elviseli. Csak akkor kell öntözni, ha a földje teljesen kiszárad. A laza talajt szereti, ha tömör, homokkal vagy tőzeggel lehet lazítani, egyébként viszonylag igénytelen növény, nem hajlamos a megbetegedésekre. A friss, zsenge hajtásait érdemes leszedegetni, hogy bokrosabb, sűrűbb legyen. Főként olaszos ételekhez, húsokhoz ajánljuk, erőteljes az íze, így óvatosan kell bánni vele.

kert9

Metélőhagyma

A napos és a félárnyékos helyet is kedveli, tápanyagokban, főleg nitrogénben gazdag talajban hoz sok levelet. Kora tavasszal, áprilisban kell elültetni, de első évben érdemes hagyni erősödni és a második évtől metszeni. Minél mélyebben, lejjebb vágod le a leveleit, annál erősebbek lesznek az újak. Ültetés után, a kezdeti szakaszban vízigényes, később már elviseli a szárazabb talajt is, igénytelen növény, csak a gyomoktól kell védeni. Nyersen, apróra vágva minden ételt feldob, de a főzés során elveszti az ízét és illatát, inkább krémekbe, túróba, levesek tetejére, szendvicsekbe érdemes tenni.

kert12

Kapor

A kapornál mindenképpen számolni kell a helyigénnyel, ugyanis akár másfél méter magasra is megnőhet. Bár jó a fagytűrése, minden évben újra kell vetni: sok magot érdemes eltenni, mert általában csak kevés csírázik ki. Ahhoz, hogy a kapor szépen fejlődjön, sok napsütésre van szüksége. Kezdetben kevesebb víz is elég neki, de virágzás idején rendszeresen kell locsolni, a zsenge leveleit érdemes leszedni. Itthon főként főzelékek és savanyúságok ízesítésére használják, de a húsok és a mártások is sokkal finomabbak lesznek vele. 

kert11

Menta

A napos és a félárnyékos helyet is kedveli, viszonylag igénytelen növény. Forró időben érdemes gyakrabban öntözni, fontos, hogy nyirkos legyen a földje. A menta szereti a laza szerkezetű, homokkal kevert virágföldet, ha cserepes formában vetted, érdemes rögtön átültetni. Időnként nem árt visszavágni, de ne szedj le többet a levelek egyharmad részénél. A kertben, magról ültetett menta szépen terjeszkedik, érdemes neki nagyobb helyet hagyni, vagy inkább cserépbe, ládába ültetni, különben gyorsan elfoglalhatja az egész veteményest. Nyáron leginkább koktélokba, limonádéba tesszük, de hús és desszertek ízesítésére is kiváló.

menta

Kakukkfű

A kakukkfű a napos helyet kedveli, fontos, hogy jó vízelvezetésű, lehetőleg homokos, agyagos talajba ültesd. Ha palántával indítasz, könnyebb dolgod lesz, a magok nem mindig, nem egyenletesen kelnek ki. A kezdeti szakaszban folyamatos öntözést, nedves talajt igényel, később jól bírja a szárazságot is, a túlöntözése gyökérrothadáshoz vezethet. Leveleit még a virágzás előtt érdemes beszedni. Főként húsokat ízesítenek vele, de nem szabad belőle sokat használni, mert nagyon erőteljes az íze. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük