
Ropogós, fokhagymás-parmezános sült karfiol
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Ezt a receptet elkészíthetjük köretnek, nagy adagban főételnek, de a legjobb szerintem az, ha nassolnivalóként fogyasztjuk. A ropogós, sajtos, ízletes karfiolfalatok már az első alkalommal a kedvenceimmé váltak.
Melegen, frissen a legfinomabbak, ezért akkor érdemes megsütni a karfiolt, amikor már közeledik a vendégsereg. Egy nagy tepsivel készítettem belőle, mégis se perc alatt elkapkodtuk a falatokat, mindenki folyamatosan rájárt. Én még filmnézés mellé is el tudom képzelni ezt a nasst, hiszen a karfiolt egészen apró darabokra kell szétszedni, egy darab egy falat.
Bár panírozzuk a karfiolt, mégsem időigényes a feladat. A falatokat meg kell forgatni fokhagymás vajban, majd parmezános zsemlemorzsában. Egyszerre sok-sok darabot át tudunk forgatni, válasszunk minél nagyobb tálat a zsemlemorzsának, és jól rázzuk össze a karfiolokat a panírral.
A ropogósra sült falatok mellé tökéletes választás valamilyen szósz. Sima tejföllel is nagyon finom, de készíthetünk egy snidlinges-citromos-joghurtos öntetet, illetve nagy kedvencem lett az utóbbi időben a lime-os joghurtsajt - egy fél lime leve bőven elég bele, még picit kevesebb is -, ezt használom legtöbbször mártogatósnak.
Fokhagymás-parmezános karfiolrózsák

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej karfiol
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 0.5 bögre parmezán
- 0.5 bögre vaj olvasztott
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral.
A karfiolnak vegyük le a leveleit, majd szedjük rózsáira, a nagyobb darabokat vágjuk félbe vagy negyedbe, hogy nagyjából egyforma, kis méretű falatok legyenek.
A vajat olvasszuk meg. A fokhagymát zúzzuk össze, keverjük el a vajban.
Egy nagy tálban keverjük össze a zsemlemorzsát, sajtot, sót és borsot.
A karfiolrózsákat forgassuk meg a vajban, majd tegyük őket a zsemlemorzsás tálba. Nyugodtan tehetünk bele egyszerre többet, rázzuk meg a tálat, hogy a zsemlemorzsa mindenhol bevonja a karfiolokat.
Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kis távolságra.
Kb. 30 percig süssük a karfiolokat, amíg a panír aranybarna nem lesz. Melegen, magában vagy szósszal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors