Foszlós fahéjas tekercs, a tökéletes karácsonyi reggeli
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Nem elég, hogy szenteste túltoltuk a bejglit és a rántott halat, másnap reggel még súlyosbítsunk a helyzeten egy jó adag édes kelt tésztával, komolyan? Igen, pontosan ezt fogjuk tenni.
Az amerikai fahéjas tekercs sokban különbözik a mi csigánktól: puha, gazdagon vajas kelt tésztából készül, a csigákat pedig nem szellősen, hanem szorosan egymás mellé szuszakolva sütik meg. Így kelés közben összetapadnak, magasak lesznek, és gyönyörűen foszlanak, ahogy széthúzzuk őket.
Ha karácsony reggelén nem akarok sokat melózni vele, akkor este állítom össze a tekercset, beteszem éjszakára a hűtőbe, és reggel sütöm ki. Így friss, langyos, illatos süteményre ébred a család, ami nemcsak felemelő, de igazán kényelmes dolog.
Egyébként is a fahéj már önmagában karácsony illatú, de nyugodtan húzhatunk lapot 19-re, és tehetünk bele mézeskalács fűszerkeveréket, kandírozott narancsot, vagy bármit, amitől még ennél is karácsonyibb lesz ez a sütemény.
Fahéjas tekercs
Hozzávalók 10 adaghoz
- 2 deciliter tej
- 1 darab tojás (egész)
- 3 darab tojás (sárgája)
- 7 gramm porélesztő
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 60 gramm vaj
- 500 gramm liszt
- 30 gramm vaj a töltelékhez
- 100 gramm cukor
- 1 evőkanál fahéj
Elkészítés:
Amikor megkelt a tészta, ujjnyi vastag téglalapot nyújtok belőle. Megkenem a szobahőmérsékletű vajjal, összekeverem a 100 gramm cukrot a fahéjjal, és megszórom. Feltekerem, és kétujjnyi vastag szeleteket vágok a tekercsből.
A csigákat szorosan egymás mellé egy kivajazott szögletes tepsibe vagy formába helyezem. Ha másnap reggel akarom megsütni, akkor ezen a ponton jól lefedem fóliával és beteszem a hűtőbe. Ha rögtön kisütném, akkor letakarva, szobahőmérsékleten kelesztem még fél órát. 180 fokosra előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt sül meg.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors