Isteni, fahéjas french toast sütőben összesütve: olaj nélkül készül az édes reggeli

frenchtoast3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akár előző nap is összekészítheted a mennyei napindítót, másnap pedig csak told a sütőbe.

Édes kényeztetés ez a meleg reggeli, amely a fahéjtól illatos, a kenyértől laktató, a tejtől pedig nagyon krémes. A french toast lényegében édes bundás kenyér, amelyet általában kevés vajon vagy olajon sütnek meg, most azonban egy tepsis receptet mutatunk, amely sokkal egyszerűbben és nagyobb adagban készül, a kiflifelfújthoz hasonlóan. 

A french toast alapja általában szendvicskenyér, de rendes kenyeret is használhatsz, csak annak vágd le a héját, mert a ropogós kéreg nem fog jól megpuhulni. Kaláccsal is készülhet a meleg reggeli, ha igazán édes napindítóra vágysz. A péksüti mellé dió, mandula, de akár aszalt gyümölcsök, friss alma, körte is kerülhet.

Minél tovább áll a kenyér a tejes-tojásos keverékben, annál finomabb lesz, akkor jó, ha megszívja magát a folyadékkal, ezért érdemes legalább egy fél órát, de akár egy éjszakát is pihentetni.  

French toast sütőben sütve

frenchtoast4

Hozzávalók 12 adaghoz

French toast:

  • 500 gramm szendvicskenyér/kalács
  • 150 gramm dió/mandula
  • 8 darab tojás
  • 500 milliliter tej
  • 90 gramm méz/juharszirup
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 1.5 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szerecsendió

Tetejére:

  • 60 gramm vaj
  • 100 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit vagy jénait.

A kenyeret kockázzuk össze, a diót/mandulát vágjuk durvára. Keverjük őket össze, majd szórjuk a tepsibe.

A tojásokat keverjük habosra a tejjel, mézzel, vaníliakivonattal, sóval, fahéjjal, szerecsendióval.

Öntsük a tejes keveréket a kenyérre és a dióra, mindenhova jusson belőle. Picit nyomkodjuk bele a kenyeret a folyadékba. Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe a tepsit, hagyjuk állni 30-60 percet, míg megszívja magát a kenyér a tejes keverékkel.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A puha vajat dolgozzuk össze a cukorral és a fahéjjal. Morzsoljuk vagy kanalazzuk a french toast tetejére.

Fedjük le a tepsit alufóliával, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, majd fedő nélkül is süssük 15-20 percig.  

Ha elkészült, hagyjuk picit hűlni, majd langyosan, mézzel vagy juharsziruppal meglocsolva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük