Nagyon sajtos, omlós pogácsa: kétféle sajttól lesz abbahagyhatatlanul finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A húsvéti eszem-iszom nagy kedvence a puha tésztájú, nagyon sajtos pogácsa.
A pogácsa az egyik legkedveltebb sós vendégváró, készülhet szerényen vagy gazdagabban, mindegyik verzió nagyon finomnak ígérkezik. Sokak nagy kedvence a sajtos pogácsa, ami akkor tökéletes, ha nemcsak a tetejére van szórva a sajt, hanem a tésztájába is kerül. Sajtból érdemes füstöltet választani, ad egy kis pikantériát a tésztának. Kétféle sajttal is készítheted, ha a tésztába krémsajtot keversz, szórásnál pedig marad a füstölt.
A tészta le is fagyasztható!
A húsvéti asztalon az édes finomságok mellé sós falatok is kerüljenek. A füstölt sajtos tészta akár 1 hetet is kibír a hűtőben, kiszúrva pedig mehet a fagyasztóba, aztán csak elő kell kapni, amikor sütnéd. Fagyasztás előtt tedd tálcára a pogácsákat, majd 30 percre rakd a mélyhűtőbe, utána jól csomagold be a korongokat és tedd vissza a fagyasztóba. Sütés előtt helyezd őket sütőpappírral bélelt tepsire, várj 30 percet, kend meg a pogácsák tetejét tojással, majd told a sütőbe.
Füstölt sajtos pogácsa
Hozzávalók 30 darabhoz
- 50 dekagramm finomliszt
- 2.5 dekagramm élesztő
- 2.5 deciliter tej
- 1 teáskanál cukor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 25 dekagramm vaj
- 2.5 deciliter tejföl
- 15 dekagramm füstölt sajt
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.
A lisztet keverjük egybe a sóval, szódabikarbónával, majd morzsoljuk bele a vajat. Utána a tejfölt és 5-8 dekagramm reszelt sajtot (de másik fajta sajt is mehet bele) is adjunk a tésztához, végül a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk belőle lágy, könnyű állagú tésztát (ha szükséges, kevés lisztet vagy tejfölt lehet még hozzáadni). A begyúrt tésztát helyezzük enyhén lisztezett keverőtálba, fedjük le és tegyük hűtőbe 2-3 órát pihenni.
A tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra és szaggassuk ki pohár vagy pogácsakiszúró segítségével.
A pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket felvert tojással és szórjuk meg a maradék reszelt füstölt sajttal. A pogácsákat 180 fokos sütőben, 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images