Szaftos, gombás csirkemell mézes-balzsamecetes szószban - Így biztosan vajpuha lesz a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csirkemell jól elkészítve megunhatatlan, csak figyelni kell a megfelelő pácolásra.
Ahhoz, hogy a csirkemell ne száradjon ki, vagy nagyon ügyelni kell a megfelelő sütésre, vagy nagyon szaftos pácot kell készíteni hozzá. A balzsamecet-alapú szószok nemcsak finomak, hanem kellően beissza őket a hús is, így nem engedik kiszáradni azt.
A balzsamecethez nagyon jól illik a méz és a mustár, ezzel a keverékkel pácolva tökéletesen puha és ízes lesz a végeredmény. A szószban gomba is pirul, így kiadós, mégsem nehéz étel lehet az ebéd vagy vacsora.
Gombás csirkemell balzsamecetes szószban
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 teáskanál méz
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 3 evőkanál vaj
- 4 szelet csirkemellfilé
- 600 gramm gomba (csiperke)
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 120 milliliter csirkealaplé
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjünk össze 4 evőkanál olívaolajat, 3 evőkanál balzsamecetet, a mustárt, a mézet, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 teáskanál sót és 1 kávéskanál borsot. A csirkemelleket tegyük egy jól zárható zacskóba, öntsük rá a pácot. Zárjuk le a zacskót, tegyük hűtőbe legalább egy órára.
Ha letelt az idő, vegyük ki őket a pácból - a páclevet tegyük félre -, egy serpenyőben melegítsünk olajat, pirítsuk meg a csirkék mindkét oldalát néhány perc alatt. Vegyük ki, majd tegyük őket egy tányérra, takarjuk le fóliával.
A serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál olívaolajat és 2 evőkanál vajat. Amikor a vaj kicsit habzani kezd, tegyük bele az összevágott gombát és 1 gerezd apróra vágott fokhagymát. Gyakran megkeverve pirítsuk meg a gombát nagyjából 2 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá kakukkfüvet.
Kicsit vegyük feljebb az erősséget, öntsük a serpenyőbe a maradék páclevet, majd öntsük fel a csirkealaplével és 1 evőkanál balzsamecettel. Hagyjuk, hogy addig főjön, amíg a mennyisége körülbelül a felére nem csökken. Ekkor adjunk hozzá egy evőkanál vajat, tegyük bele a csirkemelleket, vegyük lejjebb az erősséget, hagyjuk, hogy a csirke teljesen átsüljön. Néha locsolgassuk meg a szósszal.
Ha készen van, egy kevés petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét.
Fotó: Getty Images