Így készül a legfinomabb májgaluska: gomba teszi különlegessé

Nyomtatás
májgaluskaleves2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kedvelt levesbetét nem a megszokott módon készül, gomba teszi különlegessé, amelytől sokkal finomabb lesz.

A májgaluska igazi régi kedvenc, mely hagyományosan dinsztelt hagymával készül. A zöldség most nem kap helyet a galuskában, helyette gomba gondoskodik a felejthetetlen ízélményről.

Tipp a szaggatáshoz

A bekevert galuskát két kanál segítségével szaggasd a levesbe. Ha nagyobbakat szeretnél, akkor evőkanalat használj, ha kisebbet, akkor kiskanalat. A kanalak segítségével könnyedén tudod formázni a masszát: az egyikkel kiveszed, a másikkal alakítod. Hogy ne ragadjon az eszközre, minden formázás után mártsd a kanalat a forró levesbe.

A májgaluskát sima forró vízbe vagy alaplébe is szaggathatod, majd leszűrve kínálhatod a leveshez.

Gombás májgaluskaleves

májgaluskaleves

Hozzávalók 4 személyre

Májgaluska:

  • 10 dkg csiperkegomba
  • 20 dkg csirkemáj
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál majoránna
  • só és bors ízlés szerint

Leveshez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • opcionális zöldborsó
  • 2 l víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Májgaluska:

A megtisztított gombát apróra kockázzuk fel vagy daráljuk le.

A májat tisztítsuk meg az erektől, hártyától, majd késsel dolgozzuk pépesre vagy daráljuk le.

Az összekészített májhoz és gombához adjuk hozzá a tojást, lisztet, zsemlemorzsát, majoránnát, sót és borsot, dolgozzuk egybe. A májgaluskát fedjük le fóliával és tegyük félre a hűtőbe pihenni 15-30 percre.

Leves:

A megtisztított hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot tegyük fazékba a tetszés szerint feldarabolt répákkal együtt. A zöldségeket öntsük fel vízzel, majd közepes láng felett tegyük fel főni, miközben sóval és borssal fűszerezzük. Körülbelül 40 perc után a gyöngyöző levesbe szaggassuk bele a májgaluskát, és főzzük addig, amíg feljön a leves tetejére (körülbelül 10 perc).

A levest melegen kínáljuk finomra vágott petrezselyemmel megszórva, de tésztát is főzhetünk bele.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon