Fokhagymás fűszervajon sült gomba: könnyed köret húsok mellé
Ha a zsírosabb húsok mellé valami kevésbé nehéz, friss köretet keresel, próbáld ki ezt a receptet, az aranybarnára pirult gombában nem fogsz csalódni.
Ha valami könnyed, kalóriaszegény köretet kínálnál a hús mellé, felejtsd el a rizst és a krumplit, süss gombát. Igaz, a vaj miatt nem teljesen diétás, így is sokkal jobb választás, mint a megszokott köretek, ráadásul egészséges is. Hogy igazán finom legyen, sok fokhagymával és zöldfűszerrel pirítsd a gombát.
A gomba párja a kakukkfű, ebből érdemes frisset használni, ha van rá lehetőséged, de szárítottal is működik a recept. Petrezselyemből viszont mindenképp frissel dolgozz, úgy lesz az igazi. A fokhagymával se spórolj, 3-4 gerezdet nyugodtan keverj a gombához.
Fűszervajon sült gomba
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm csiperkegomba
- 60 gramm vaj
- 0.5 tk kakukkfű
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek petrezselyem (friss)
Elkészítés:
A gombát alaposan mossuk meg, a pici fejek maradhatnak egészben is, a nagyobbakat vágjuk félbe vagy negyedeljük.
A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze.
Olvasszuk meg a vajat egy nagyobb serpenyőben. Adjuk hozzá a gombát, szórjuk rá a kakukkfüvet. Pirítsuk a gombát közepes lángon, időközönként forgassuk át, míg szép aranybarna és puha nem lesz, kb. 7 percig. Ekkor keverjük hozzá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, forgassuk egybe. Fél perc után vegyük le a tűzről, szórjuk meg friss petrezselyemmel, majd rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!