Krémes, habkönnyű grízpuding házilag: rengetegféle ízben készülhet

gírzpuding
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a búzadarával készült édességeket, legyen szó tejbegrízről, grízes tésztáról vagy sütiről, ezt a pudingot imádni fogod.

Se nem tejbegríz, se nem puding, mindkettőnél sokkal könnyedebb, légiesebb a grízpuding állaga. A habkönnyű textúrát a tojásfehérjehabnak köszönheti, amelyet utolsó mozzanatként kell a grízhez forgatni.

A grízpuding nem csak ettől különleges: jóval kevesebb búzadara megy bele, mintha tejbegrízt készítenél, a sűrűségéről a tojássárgája gondoskodik, ettől krémesebb is lesz az állaga. 

A vaníliás alapot rengeteg mindennel ízesítheted, tehetsz bele csokoládét, ahogy én tettem, de fahéjat, lepürésített vagy apróra vágott gyümölcsöt is. A feltétekkel is érdemes játszani, én most banánnal és csokiforgáccsal koronáztam meg a desszertet.

Grízpuding

grízpuding

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 5 dl tej
  • 50 gramm búzadara
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
  • 3 darab tojás
  • 1 csipet
  • 50 gramm tejcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.

A sárgáját keverjük alaposan össze a kétféle cukorral, majd egy kevés, kb. 1 deci tejjel keverjük csomómentesre.

A maradék tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá az összekockázott csokit, majd kapcsoljuk fel alatta a lángot. Folyamatosan kevergessük. Mikor a csoki elolvadt és a tej gyöngyözik, adjuk hozzá a búzadarát, főzzük újraforrásig. Vegyük kicsire a lángot. Öntsük hozzá folyamatos kevergetés közben a tojásos keveréket, jól keverjük vele össze, várjuk meg, míg besűrűsödik.

Húzzuk le a tűzről, majd rögtön forgassuk bele a tojáshabot egy spatula segítségével. 

Osszuk szét a grízpudingot két nagyobb tálka vagy 4 kisebb között, hűtsük ki, majd gyümölccsel vagy csokiforgáccsal tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük