![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Krémes, habkönnyű grízpuding házilag: rengetegféle ízben készülhet
![gírzpuding](https://kep.index.hu/1/0/4048/40488/404882/40488201_3089647_27cb11effaf123a8d7ac53278d3536d5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha szereted a búzadarával készült édességeket, legyen szó tejbegrízről, grízes tésztáról vagy sütiről, ezt a pudingot imádni fogod.
Se nem tejbegríz, se nem puding, mindkettőnél sokkal könnyedebb, légiesebb a grízpuding állaga. A habkönnyű textúrát a tojásfehérjehabnak köszönheti, amelyet utolsó mozzanatként kell a grízhez forgatni.
A grízpuding nem csak ettől különleges: jóval kevesebb búzadara megy bele, mintha tejbegrízt készítenél, a sűrűségéről a tojássárgája gondoskodik, ettől krémesebb is lesz az állaga.
A vaníliás alapot rengeteg mindennel ízesítheted, tehetsz bele csokoládét, ahogy én tettem, de fahéjat, lepürésített vagy apróra vágott gyümölcsöt is. A feltétekkel is érdemes játszani, én most banánnal és csokiforgáccsal koronáztam meg a desszertet.
Grízpuding
![grízpuding](https://kep.index.hu/1/0/4048/40488/404882/40488211_3916c27f05e35b10ce17a3737c481b64_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 5 dl tej
- 50 gramm búzadara
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
- 3 darab tojás
- 1 csipet só
- 50 gramm tejcsokoládé
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.
A sárgáját keverjük alaposan össze a kétféle cukorral, majd egy kevés, kb. 1 deci tejjel keverjük csomómentesre.
A maradék tejet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá az összekockázott csokit, majd kapcsoljuk fel alatta a lángot. Folyamatosan kevergessük. Mikor a csoki elolvadt és a tej gyöngyözik, adjuk hozzá a búzadarát, főzzük újraforrásig. Vegyük kicsire a lángot. Öntsük hozzá folyamatos kevergetés közben a tojásos keveréket, jól keverjük vele össze, várjuk meg, míg besűrűsödik.
Húzzuk le a tűzről, majd rögtön forgassuk bele a tojáshabot egy spatula segítségével.
Osszuk szét a grízpudingot két nagyobb tálka vagy 4 kisebb között, hűtsük ki, majd gyümölccsel vagy csokiforgáccsal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!