10 perc alatt elkészülő ropogtatnivaló: baconös rudak
A fagyasztott leveles tészta a jó barátunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fagyasztott leveles tészta a jó barátunk, mert különösebb erőfeszítés nélkül lehet belőle mindenféle sütiket gyártani. Olyan, mint Pom-pom, ha akarom, édes, ha akarom, tekercs, ha akarom, párna, ha akarom, nutellás, de most azt akarom, hogy szalonnás legyen, és rúd.
Azt vettem észre, hogy a rúd formát valamiért mindenki szívesen eszi. Lehet, hogy azért, mert biztos, hogy nem keni össze magát vele fülig, vagy mert egy rudacska bárkinek lecsusszan. Szóval, ha ezt a formát készíted, biztos, hogy mindenki lelkesen ráveti magát, és hipp-hopp elfogy az egész.
Ami nem olyan nagy baj, tekintve, hogy a munka vele szintén szóra sem volt érdemes. A fagyasztott tészta kiolvadásától kezdve tíz perc alatt már bent is van a sütőben a süti, még akkor is, ha nagyon lassan dolgunk. Ha gyorsak és rutinosak vagyunk, öt perc is elég.
A sütővel kezdünk
Sok feladat tehát nincs is vele, csak el ne felejtsük első lépésként bekapcsolni a sütőt, mert akkor malmozhatunk, amíg felmelegszik. A tetejére természetesen szórhatunk szezámmagot, lenmagot vagy más apró magot, attól csak még finomabb lesz.
Szalonnás rudak
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csomag fagyasztott leveles tészta
- 1 csomag szeletelt bacon
- 1 darab tojás
- 1 ízlés szerint apró magvak
Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk pár milliméteres vastagságra (ha nem kinyújtott lapokat vettünk.
Kicsomagoljuk a bacont, és megszámoljuk, hány szeletünk van. Összevetjük a tésztával, és ha szemre jó lesz úgy, hogy annyi csíkra vágjuk, ahány szelet bacon-ünk van, akkor tegyünk úgy. Lényeg, hogy se túl keskeny, se túl széles csíkokat ne vágjunk, mert akkor nem lesz szép. Szerintem a 3 centi széles a tökéletes.
A csíkokra rátesszük a bacon szeleteket (ha lelóg, visszahajtjuk) és megtekerve rátesszük a sütőpapírral kibélelt sütőlapra.
Amikor az összes rákerült, megkenjük a tészta tetejét tojással, és ha akarunk, szórunk rá magokat.
Betoljuk a sütőbe, és készre sütjük.
Fotó: Shutterstock