A dédnagymama újragondolt hagymás, tört krumplija - Édesburgonyából is finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jól ismert köret új életre kel, mikor nem burgonya, hanem batáta, azaz édeskrumpli kerül bele.
A nagymamám világ életében igazi békebeli háziasszony módjára készítette a krumplis köreteket. Állítólag amikor kicsi lány voltam, egyszer cuppogások és elismerő sóhajok közepette faltam a hagymás tört burgonyáját. A nagyika ezt azóta sem felejtette el, és mikor hagymás tört krumpli kerül terítékre, mindig fel is idézi ezt a vidám kis esetet.
Kezdő anyukaként valamilyen érthetetlen oknál fogva burgonyaellenes lettem. A lehető leghatározottabban kijelentettem, hogy az én gyerekemnek márpedig nem a krumpli lesz az első szilárd tápláléka, mert az ósdi, unalmas és egy cseppet sem tápláló. Már új idők járnak, úgyhogy az én srácom batátát fog enni.
Mikor a nagyika, immár dédike, megkérdezte, hogy mit eszik a gyerek, mondtam is neki, hogy édesburgonyát. Meg is lepődtem, mikor erre csak ennyit mondott: “Jól van, akkor majd azt csinálunk neki.” Semmi kritika, semmi megjegyzés.
Az ételekhez éppen hozzászokó babának ez azért így, ilyen formában szerintem egy kicsit nehéz. Kezdetben inkább csak natúran adjuk a babánknak a párolt, tört édesburgonyát.
Aztán eljött a vasárnap, asztalhoz ültünk mind. A nagymamám pedig feltálalta a dédunokájának az édesburgonyát úgy, ahogy azt kell: hagymásan, zsírral, törten. Isteni volt. Mindenki olyat akart enni. Fel is vettem a repertoárba. Íme a receptje.
Hagymás tört batáta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm batáta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál libazsír
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 marék petrezselyem
Elkészítés:
Fotók: Pataki-SzabóFruzsi/Só&Bors