Hallottál már a Kossuth-kifliről? A recept: mindenből ugyanannyit
20 deka, ez, 20 deka az, 20 deka amaz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szűkebb pátriámban, Cegléden ilyenkor szeptemberben tartják a Kossuth Toborzó fesztivált, aminek egyik elengedhetetlen gasztronómiai kelléke a Kossuth-kifli. Finom süti, és egyszerű elkészíteni, próbáljátok ki ti is!
A fesztiválnak egyébként az az apropója, hogy Kossuth Lajos annak idején Cegléden kezdte el toborzó körútját aminek következtében fiatal férfiak tízezrei haltak meg egy teljességgel reménytelen háborúban, aminek a végén Kossuth el is szökött külföldre, a tábornokai viszont itt maradtak, és elvitték a balhét: kivégezték őket. A toborzó beszédet rekonstruálták, amit minden évben elszaval valaki, majd jönnek a huszárok meg a hagyományőrzők, durran az ágyú, ropognak a puskák, és elkezdődik a dínom-dánom.
Ennek megfelelően Cegléd Kossuth városának tartja magát, a művelődési ház, a gimnázium, a fő tér, a nagy múzeum, meg szinte minden más Kossuth nevét viseli. Meg a róla elnevezett kifli alakú piskótaféle süti is, értelemszerűen.
A Kossuth-kifli nem kifli
Hagyományos értelemben a Kossuth-kifli nem is kifli, csak egy sütilapból kivágott félhold, de hát az már majdnem kifli ahogy Kossuth is majdnem vállalta a felelősséget a vesztes háborúért. A fáma szerint a Kossuth-kiflit Pozsonyban, az országgyűlés városában, a Vasforrás nevű vendéglőben készítette először Palugyai Jakab. A neve és a süti máig fennmaradt, ami igen szép teljesítmény, lévén majdnem 190 év telt el azóta.
Kossuth-kifli
Hozzávalók 8 adaghoz
- 20 dekagramm liszt
- 20 dekagramm cukor
- 20 dekagramm vaj
- 4 darab tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 darab citrom héja és leve
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 marék apróra vágott dió
Elkészítés:
Hozzákeverjük a tojások sárgáját és a citrom héját és levét, valamint a vaníliakivonatot.
Felmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Most a tojások fehérjéből egy evőkanál kristálycukorral kemény habot verünk.
Óvatosan hozzákeverjük a tojásos masszához.
Belekeverjük a lisztbe a sót és a sütőport, majd ezt a port beleszitáljuk a masszába, és óvatosan, de alaposan beleforgatjuk.
Kibélelünk egy kis tepsit sütőpapírral, és beletöltjük a masszát. Simára egyengetjük a tetejét.
Apróra vágjuk a diót, és megszórjuk vele, és a maradék cukorral.
Betoljuk a sütőbe a tepsit, majd tíz perc után mérsékeljük a hőmérsékletet 175 fokra. Addig sütjük, amíg kiállja a tűpróbát, ez nagyjából 15 perc múlva érkezik el.
Amikor már kezelhetőre hült, borítsuk ki egy deszkára a sütit. Ha a teteje púpos, lenyomhatjuk egy deszkával, de szerintem nem baj az.
Egy nagyobb pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk ki a tésztából, és már kész is. A lehulló darabokat bekapjuk, amíg senki se látja.
Fotó: Shutterstock