Puha piskóta szívja be az édes tejes krémet – A tres leches sütemény igazán elkényeztet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szeretem azokat a tortákat, amelyekben a piskóta kap hangsúlyos szerepet, a krém pedig selymes keretbe foglalja.
A desszert útja Dél-Amerikából indult, de nagyon hamar népszerű lett, tekintve, hogy mennyire finom. Nálam a sűrített tejes édességeknek eleve nyert ügyük van, ebben a tortában pedig háromféle tej keveredik, így még finomabb és selymesebb krémet kapunk.
Annak is érdemes elkészítenie, aki nem szereti a klasszikus piskótatortákat, mert a töltelék nem tömény, vajas, fujtós, hanem csak finoman beleolvad a puha piskótába. A tetején a tejszínhab pedig szó szerint csak hab a tortán.
Háromtejes piskóta
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 210 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 110 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 5 darab tojás
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
Krém
- 470 milliliter tej (teljes)
- 300 milliter sűrített tej (cukrozott)
- 200 milliliter tejszín
Teteje
- 200 milliliter tejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál porcukor
- opcionális kókuszchips
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy kapcsos tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki.
A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral. A vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat és a fél teáskanál vaníliakivonatot, jól keverjük ki. Adjuk hozzá a lisztes keveréket szép apránként, keverjük simára. A tésztát öntsük a tortaformába. Süssük 30 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Készítsük el a krémet. Keverjük össze a tejet,a tejszínt és a sűrített tejet,és egy lábosban forraljuk össze krémmé. Öntsük a langyos piskótára, és várjunk, amíg beszívja.
Mielőtt tálaljuk, verjünk fel hideg tejszínt porcukorral és vaníliakivonattal, és kenjük meg vele a tortát. Ízlés szerint szórjuk meg pirított kókuszchipsszel. Fogyasztás előtt tegyük pár órára hűtőbe.
Fotó: Getty Images