Aranyló házi pitypangszörp: aki megkóstolja, minden évben tesz el néhány üveggel
Készítsd el a tavasz első szörpjét! A sárgálló pitypangból kellemes ízű italt főzhetsz.
Májustól kezdve bodzától roskadoznak az ágak, amelyek csak arra várnak, hogy leszedd és feldolgozd őket. Arra figyelj, hogy lehetőleg ne forgalmas út mellől szedd a virágot, és ne is legyen bogaras, tetves, hiszen nem szabad majd átmosni, mert akkor pont a virágpor, és így az íz veszik el.
Egyáltalán nem kell hozzá előképzettség vagy tudás, nagyon egyszerűen tudsz belőle szörpöt készíteni, amit aztán jéghidegen, citrommal ízesítve ihatsz forró napokon. Ha kész a bodzaszörp, akkor akár piskótatésztába is keverheted.
A bodzaszörphöz csak egy nagy, 5 literes befőttesüvegre és kicsi türelemre lesz szükséged, de munkád nem sok lesz vele.
A bodzavirágokat nem szabad megmosni, ugyanis a virágpor ízesíti meg a szörpöt, de szabadítsuk meg az esetleg koszos, bogaras részektől. A citromot mossuk meg, karikázzuk fel.
A nagy befőttesüveg aljába nyomkodjuk bele a virágokat, majd következik a citrom, a cukor és a méz.
Közben forraljuk fel a vizet, és hűtsük ki, így fertőtleníthetjük, ha szükséges. Ha kihűlt, öntsük rá a bodzára, majd takarjuk le az üveget, és tegyük félre. Naponta egyszer keverjük meg fakanállal. Két-három nap után le is szűrhetjük, és már csak steril üvegekbe kell tölteni, majd hűtőbe tenni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu