Foszlós kürtőskalács házilag: sörösdobozra tekerd a tésztát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A kürtőskalács hazánkban nagyon kedvelt utcai, kelt tésztás édesség, melyet dorongra tekerve, forró kemencében sütnek pirosra.
Romantikus vagy épp családi sétát ejtve a belvárosban biztos, hogy megérzed a kürtőskalács csábító illatát. Az ínycsiklandó finomság sokféle ízben kapható, lehet kókuszos, csokis vagy fahéjas a ruhája. Mivel speciális eszközre tekerve készül, sokan elképzelni sem tudják, hogy otthon is készítsenek kürtőskalácsot. A recept egyszerű, megéri nekiállni, ráadásul sokkal olcsóbban kijön a házi változat.
Mire tekerjük a tésztát?
A legnagyobb problémának tűnik, a megoldás azonban egyszerű. Ha úgy döntesz, ruházz be kürtőskalács készítő eszközre, egy életen át szolgálni fog, de ha nem akarsz ekkora kiadást, akkor hasznosítsd újra az üres sörösdobozt, alufóliával bevonva tökéletes lesz erre a célra.
Házi kürtőskalács
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2.5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 30 g élesztő
- 2 darab tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- vaj a kenéshez
- olaj vagy vaj a tészta kenéséhez
- cukor a forgatáshoz
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba és keverjük egybe a sóval.
A tejet melegítsük langyosra, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd fedjük le, és 8-12 perc alatt futtassuk fel.
A felfuttatott élesztőt adjuk a liszthez a tojással és az olvasztott vajjal együtt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük, amíg a duplájára kel.
A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.
A tésztát hosszában vágjuk csíkokra (2 cm széles).
A cukrot és a fahéjat keverjük össze.
Az üres sörösdobozt teljesen csomagoljuk be alufóliával, majd a fóliát kenjük meg zsiradékkal. Fogjunk egy tésztacsíkot és szorosan, egymást fedve tekerjük rá a zsiradékkal megkent alufóliás dobozra. A tésztát kenjük meg olajjal vagy olvasztott vajjal, majd forgassuk a cukros fahéjba.
A kürtőskalácsot toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sül.
Tálalásnál, ha szeretnénk, újra forgassuk meg a fahéjas porcukorban a kürtőskalácsot.
Fotó: Getty Images