![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kandírozott narancsos-mazsolás szaloncukor házilag: sokkal egyszerűbb, mint gondolnád
![szaloncuki2](https://kep.index.hu/1/0/3066/30662/306620/30662063_2354021_695e6eef6c9949136e711198cc2b9858_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Darált keksz, fahéj, rumos mazsola és sok-sok narancs - ezekből áll össze ez az isteni házi szaloncukor, amelynek tényleg gyerekjáték az elkészítése.
Imádok karácsonyra gasztroajándékot készíteni, mégsem csináltam még soha szaloncukrot. Nemrég találtam egy receptet, de nem voltam vele száz százalékosan megelégedve, úgyhogy elkezdtem alakítgatni, amíg teljesen új végeredmény nem született.
A szaloncukor alapja a darált keksz lett, ugyanis a bátyám dióallergiás, de más magvakat sem eszik szívesen, így végül a keksz mellett döntöttem. A massza másik alapja a mazsola és a narancs, ezt kell összeturmixolni, majd a kekszhez adni és összegyúrni. A mazsolát pár órával a szaloncukor készítése előtt rumba kell áztatni - de én például most meggylikőrbe tettem -, így átveszi az ízét és szaftosabb is lesz.
A szaloncukor készítése tényleg gyerekjáték, az a sok idő csak, míg pihen a tészta, szárad a csoki, ázik a mazsola, de a tényleges munka nem sok vele, úgyhogy bátran álljatok neki ti is.
Házi szaloncukor
![szaloncuki](https://kep.index.hu/1/0/3066/30662/306620/30662073_8da985a31d12f3b00e8699dd18f1a839_wm.jpg)
Hozzávalók 40 darabhoz
- 20 dekagramm darált keksz
- 30 dekagramm mazsola
- rum (beáztatni a mazsolát)
- 10 dekagramm kandírozott narancshéj
- 1 darab narancs leve
- 1 kiskanál fahéj
- 18 dekagramm étcsokoládé
Elkészítés:
A mazsolát áztassuk be rumba pár órával a sütemény összeállítása előtt.
A kekszet keverjük össze a fahéjjal egy tálban, tegyük félre.
A mazsolát szűrjük le, majd a narancshéjjal és narancslével együtt tegyük egy turmixba/aprítóba. Addig daráljuk, míg egészen pépes nem lesz a gyümölcs.
Adjuk a gyümölcspépet a kekszhez, alaposan gyúrjuk össze, ha száraz, narancslével, ha ragacsos, keksszel javítsunk az állagán. Mikor szép egynemű, formázzuk gombóccá, csomagoljuk alufóliába, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
A gombócból gyártsunk kisebb, kb. 2 cm-es golyókat, tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, a kezünkkel nyomkodjuk meg az oldalukat, hogy szaloncukorformájuk legyen. Hagyjuk őket picit pihenni.
Közben vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét. A szaloncukrokat dobjuk az olvasztott csokiba, forgassuk át, majd szúrjunk a közepükbe fogpiszkálót, amit tegyünk habszivacsba vagy arra alkalmas eszközbe, hogy a felesleges csoki le tudjon csöpögni. Hagyjuk őket száradni, mikor már a csoki lecsöpögött és megdermedt, húzzuk ki a fogpiszkálót belőlük, tegyük a szaloncukrokat a hűtőbe.
Másnap már csomagolhatjuk is őket.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!