Hogyan készül a legjobb bableves?
Csülökkel, vagy anélkül?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bableves egyszerű étel, amit mindenki el tud készíteni, aki szokott egyáltalán főzni. De mint a legegyszerűbb ételek általában, ez a klasszikus is rengeteg kérdést vet fel.

A bab

Szezonban persze friss fejtett babból a legjobb, de hogyan készüljön szezonon kívül? Áztatott száraz, frissen fagyasztott vagy konzervből? Én mindenképp a fagyasztottra szavazok, mert ez gyorsabban készül el a száraznál, az áztatással sem kell bíbelődni és az íze is sokkal intenzívebb lesz.

A hús

Bár most nyilván sokan az hümmögik magukban, hogy bableves nem létezhet egy kiadós darab füstölt hús nélkül, mégis úgy gondolom, hogy igazán friss leveszöldségből, jófajta babból remek könnyű húsmentes bableves születhet. Ha pedig valaki volt olyan élelmes a húsvéti sonka főzésekor, hogy betette a fagyasztóba a megmaradt főzőlevet, akkor ez a pillanat, hogy elő kell vegye. Amikor pedig mégis hússal készül, a füstölt csülök a legjobb választás, csak jó előre fel kell tenni főni, mert nagyon lassan puhul meg.

Rántani vagy nem rántani?

Nagyon sokan vallják, hogy a bableves mit sem ér egy kis rántás nélkül, de szerintem ez teljesen felesleges lépés abban az esetben, ha a zöldségekkel együtt főtt egy óriási darab hús, ami főzés közben gazdagította a levest. A húsmentes verziónál már más a helyzet, ott megfontolandó egy vékony rántás beiktatása a folyamat végén.

Nokedlivel vagy anélkül?

Nálunk különösen a gyerekek, de igazából senki nem tudja elképzelni a bablevest egy kis belefőtt nokedli nélkül. Ilyenkor viszont egy dologra nagyon oda kell figyelni: nem szabad vizet adni a nokedlitésztához, mert megissza az oly gondosan megfőzött leves levét.

Bableves füstölt csülökkel

bableves2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kilogramm füstölt csülök
  • 0.5 kilogramm fejtett bab
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehér répa
  • 3 darab babérlevél
  • 2 evőkanál ecet
  • 8 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojás
  • 100 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A csülköt magában felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi, csak néhány babérlevelet adok hozzá. Halkan rotyogtatva főzöm, míg majdnem teljesen meg nem puhult. Ekkor beleteszem a babot és a megpucolt, feldarabolt zöldségeket, és tovább főzöm, míg a zöldségek és a bab is megpuhul. Ekkor nokedlitésztát keverek egy tojásból: egy felvert tojáshoz annyi lisztet keverek, hogy ragacsos, nyúlós, a palacsintatésztánál egy fokozattal sűrűbb tésztát kapjak, és a lobogó levesbe szaggatom. Kevés ecettel ízesítem, tejföllel tálalom.

Fotó: Ács Bori

Ezt is szeretjük