Húsz perces recept: az igazi olasz tiramisu sokkal egyszerűbb, mint gondolnád
Tiramisu
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legtöbb olasz édesség ékegyszerű, mégis élünk-halunk értük. A jó tiramisu titka is csak annyi, hogy abból a pár hozzávalóból tényleg a hozzáférhető legjobbat vegyük. Még tippeket is adunk a beszerzéshez.
A tiramisu ideális nyári desszert: nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, és hűtve kell enni. Egyébként bátran lehet még nyáriasabbra variálni, a kávét és a kakaóréteget idénygyümölcsökre cserélni, finom eperrel, de akár citromos krémmel is. Ebben az esetben még jobb, ha az alkoholt is hozzáigazítjuk: citromoshoz pl. limoncello, epreshez eperbor, cointreau, vagy egy nem túl édes tokaji bor illik. Ebből is látszik, hogy ez nem egy gyerekeknek való desszert, habár kis fantáziával el lehet készíteni a "mentes" verziót is, ha nálatok is annyira olaszmániások a kölykök, mint nálunk.
A tiramisu ráadásul pofonegyszerű is, az igazán finom végeredmény titka az, hogy tényleg vegyünk jót abból néhány dologból, ami kell hozzá. A mascarpone nem tejföl, a babapiskóta meg nem háztartási keksz.
Kipróbáltuk, ezek tényleg jók
Mascarponéból az itthoni mezőny elég lapos, abban viszont teljesen jól muzsikál a Spar, az Aldi és a Lidl saját márkása is (nem a light, a zsíros!). Babapiskótából pedig arra érdemes vadászni, amin a Savoiardi felirat díszeleg, ebből egy nagy csomag két tál elég nagy tál tiramisura is elég.
Tiramisu
Hozzávalók 4 adaghoz
- 20 dekagramm babapiskóta
- 50 dekagramm mascarpone
- 3 darab tojás
- 1.5 deciliter feketekávé
- 1.5 deciliter rum/aroma/amaretto
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
2. A fehérjéből kemény habot verünk. Óvatosan a mascarponés masszához forgatjuk.
3. Egy mélytányérba összeöntjük a kávét a maradék alkohollal.
4. Magunk elé készítünk egy - lehetőleg szögletes - tálat. Vagy, ha fontos, hogy szépen tudjuk majd tálalni, üvegpoharakat vagy tálkákat, az egyszemélyes adagoknak.
5. A babapiskótákat egyesével, egy pillanatra a kávéba mártjuk. Nem kell áztatni, a savoiardi olyan, mint a szivacs, így is eleget fog felszívni, de nem fogja szétáztatni az egész desszertünket.
6. A megmártott babapiskótákkal egy rétegben kirakosgatjuk a tál alját. Ha ez megvan, rákanalazzuk a krém felét.
7. Jön a második réteg kávéba mártott babapiskóta. Majd a krém másik fele.
8. Minimum 4-6 órát álljon lefedve a hűtőben, hogy összeérjen. A tetejét közvetlenül tálalás előtt hintjük meg szitából, vékony rétegben a cukrozatlan kakaóporral.