Sajtos, juhtúrós pogácsa bármilyen alkalomra: sokáig puha marad a tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sajtos rudat talán csak a pogácsa tudja a képzeletbeli trónról letaszítani, add meg az esélyt ennek a receptnek.
Igazán jó juhtúrót nehéz kapni, de ha sikerül hozzájutnod, akkor vegyél belőle nagyobb mennyiséget, és az egyik feléből készíts körözöttet, a másikból pogácsát, ahogy azt a receptben is olvashatod. A pogácsa amúgy is olyan, mint a sajtos rúd, nem lehet belőle eleget sütni.
Én nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni, így nem okozott gondot ennek a receptnek az elkészítése sem. Ha viszont nem szeretnél ennyit bíbelődni a kelesztéssel és a várakozással, akkor süthetsz sütőporosat is, amelynek a tésztájában feta sajt van, hasonló ízvilága lesz, mint a juhtúrónak.
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók 10 adaghoz
- 500 gramm liszt
- 150 gramm vaj
- 300 gramm juhtúró
- 2 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 200 gramm tejföl
- 50 milliliter tej
- 20 gramm élesztő
- 1 csipet cukor
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 150 gramm reszelt sajt (tetejére)
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, amíg felfut.
A vajat és a lisztet morzsoljuk össze egy tálban, keverjük hozzá a juhtúrót és a sót. A közepébe ássunk egy mélyedést, üssük bele a tojást, kanalazzuk bele a tejfölt, és öntsük bele az élesztős tejet. Gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük 1-2 órára hűtőszekrénybe.
Tegyük lisztezett deszkára, és nyújtsuk ujjnyi vastagra. Késsel rácsozzuk be a tetejét. Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjuk egy keveset még pihenni. Kenjük le felvert tojással, majd ízlés szerint szórjunk a tetejére reszelt sajtot.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Süssük a pogácsákat 15 percig.
Fotó: Getty Images