![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A legfinomabb, nagyiféle körözött receptje - Friss, ropogós héjú kiflivel a legjobb
![körözött cover](https://kep.index.hu/1/0/3964/39646/396466/39646651_3024961_eb2c62faa0b8fb2d0aa60501a227d6d2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tökéletes körözött készítése is az ahány ház, annyi szokás elvén alapszik, mindenkinek megvan a tuti receptje, ahogy nekünk is.
A kencék, abból is a hagyományosabb változatok közül a körözött az örök kedvenc, amelyet még sosem ettem egyformán készítve. Egy biztos, juhtúró nélkül ne hívjuk körözöttnek, legfeljebb ízesített túrónak.
Mivel a juhtúrónak nagyon intenzív az íze, 2:1 arányban használom a tehéntúrót és a brindzát. A selymességhez mindenképpen kell vaj is, de nem szabad túl sokat használni, hogy ne legyen zsíros a kence. A hagyma kérdése is megosztó, nagymamám néha snidlinget, néha lilahagymát tett hozzá, én az utóbbival szeretem jobban. Nem kedvelem, ha túl híg a krém, ezért a tejföllel is csínján bánok, de ha te folyósabban szereted, nyugodtan tegyél többet, mint amennyit a recept ír.
Ha hasonlóan finom kencére vágysz, akkor készíts házi májkrémet. Ha nem tudod, mit tegyél a gyerekek szendvicsébe, innen inspirálódhatsz, ezt a sajtkrémet mindenképpen próbáld ki.
Házi körözött
![körözött recept](https://kep.index.hu/1/0/3964/39646/396466/39646663_c3b5b6dd392987cb7f33035853a26191_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 230 gramm túró (zsíros)
- 125 gramm juhtúró (brindza)
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál vaj (puha)
- 0.5 fej lilahagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 csipet római kömény
Elkészítés:
A hagymát vágjuk egészen apróra. Ha nem szeretnénk, hogy túl intenzív legyen az íze, akkor kicsit sózzuk meg és hagyjuk 10 percet állni, mielőtt a többi hozzávalóhoz keverjük.
A többi hozzávalót keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk egybe a hagymával. Érdemes kóstolgatni közben, nehogy elsózzuk. Ha kész, tegyük legalább egy órára a hűtőbe fogyasztás előtt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!