A legfinomabb, nagyiféle körözött receptje - Friss, ropogós héjú kiflivel a legjobb

körözött cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökéletes körözött készítése is az ahány ház, annyi szokás elvén alapszik, mindenkinek megvan a tuti receptje, ahogy nekünk is.

A kencék, abból is a hagyományosabb változatok közül a körözött az örök kedvenc, amelyet még sosem ettem egyformán készítve. Egy biztos, juhtúró nélkül ne hívjuk körözöttnek, legfeljebb ízesített túrónak.

Mivel a juhtúrónak nagyon intenzív az íze, 2:1 arányban használom a tehéntúrót és a brindzát. A selymességhez mindenképpen kell vaj is, de nem szabad túl sokat használni, hogy ne legyen zsíros a kence. A hagyma kérdése is megosztó, nagymamám néha snidlinget, néha lilahagymát tett hozzá, én az utóbbival szeretem jobban. Nem kedvelem, ha túl híg a krém, ezért a tejföllel is csínján bánok, de ha te folyósabban szereted, nyugodtan tegyél többet, mint amennyit a recept ír. 

Ha hasonlóan finom kencére vágysz, akkor készíts házi májkrémet. Ha nem tudod, mit tegyél a gyerekek szendvicsébe, innen inspirálódhatsz, ezt a sajtkrémet mindenképpen próbáld ki.

Házi körözött

körözött recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 230 gramm túró (zsíros)
  • 125 gramm juhtúró (brindza)
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál vaj (puha)
  • 0.5 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 csipet római kömény
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk egészen apróra. Ha nem szeretnénk, hogy túl intenzív legyen az íze, akkor kicsit sózzuk meg és hagyjuk 10 percet állni, mielőtt a többi hozzávalóhoz keverjük.

A többi hozzávalót keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk egybe a hagymával. Érdemes kóstolgatni közben, nehogy elsózzuk. Ha kész, tegyük legalább egy órára  a hűtőbe fogyasztás előtt. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük