Isteni kakaós sütemény tejszínes csokikrémmel borítva: tortaformában is készítheted

kakaóssüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig 10 perc munkával, nagyon egyszerűen készül ez a csupa csoki sütemény, amit akár szülinapra, tortaformában is elkészíthetsz.

Isteni finom az alábbi sütemény, a puha, kakaós tésztát sűrű, tejszínes csokikrém - pontosabban csokiganache - koronázza meg. Ha édesszájú vagy, tej- vagy fehér csokiból készítsd a krémet, ha pedig minél kakaósabb végeredményt szeretnél, akkor étcsokoládéból.

A süti tésztája - hasonlóan a napközis piskótához - vízzel (is) készül, méghozzá meleg folyadékkal. Ennek több oka is van:

  • Egyrészt szaftosabb, puhább lesz tőle a süti. A forró vizet egyébként frissen főtt kávéval is lehet helyettesíteni, ha szereted az ízét.
  • Másrészt a sütemények, piskóták annál szebben sülnek, annál magasabbra jönnek fel, minél egyenletesebb hőt kapnak - ezért is szoktuk előmelegíteni a sütőt. A forró víztől maga a tészta is langyos lesz, így gyönyörűen fog sülni a forró sütőben, nagyon szépen megemelkedik majd.

Kakaós süti csokikrémmel

kakaóssüti2

Hozzávalók 9 szelethez

Süti:

  • 140 gramm liszt
  • 200 gramm cukor
  • 60 gramm kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
  • 120 milliliter tej
  • 60 milliliter olaj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 120 millilter meleg víz

Csokikrém:

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 1 deciliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit/jénait/sütőtálat.

Az átszitált lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojást, a tejet, az olajat és a vaníliakivonatot, majd robotgép segítségével keverjük őket össze 2-3 perc alatt. Mikor egynemű, öntsük hozzá a meleg vizet is - forgassuk bele a masszába, a tészta viszonylag híg lesz. 

Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd 35-40 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben készítsük el a csokiganache-t: a csokit törjük apró darabokra, majd tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt forrósítsuk fel, majd öntsük a csokira. Hagyjuk állni 2-3 percig, míg a csoki el nem kezd olvadni, majd alaposan keverjük össze a kettőt, míg homogén krém nem lesz belőlük.

Öntsük a csokikrémet a kihűlt süti tetejére, egy spatula segítségével egyengessük el rajta. Ha megszilárdult a krém, tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük