Lágy, francia desszert, amit előző nap is elkészíthetsz: creme brulée karácsonyi változatban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Letisztult, elegáns, mennyei, a creme brulée a francia konyha utánozhatatlan kanalazható desszertje, amit most kicsit karácsonyira szabtunk.
Nincs is annál jobb, mikor a kanalunk koppan egy nagyot a creme brulée szépséges karamellizált tetején. A csábító roppanós réteg alatt lágy vaníliakrém rejtőzik. Odavagyok érte, az egyik gyengém a creme brulée, amit elfogyasztani nagyon könnyű, elkészíteni egy fokkal nehezebb, de megéri a fáradságot.
A látványos desszert a karácsonyi menüsorba is beilleszthető: mi most a hagyományos receptet kicsit felturbóztuk, különlegesebbé tettük, egy csipetnyi fahéjjal bolondítottuk meg a vaníliás krémet.
Karácsonyi creme brulée
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 gramm cukor
- 6 darab tojássárgája
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipetnyi fahéj
- 500 gramm habtejszín
- 60 gramm cukor
Elkészítés:
A tojássárgáját a 100 gramm cukorral, a vaníliakivonattal és az 1 csipet fahéjjal csomómentesre keverjük.
A habtejszínt felforraljuk. Várunk egy kicsit, hogy kihűljön, majd apránként csorgatva a tojássárgás keverékhez öntjük, simára keverjük vele.
A selymes keveréket szufléformákba öntjük. Helyezzük a formákat magasfalú tepsibe, majd öntsünk kb. 2 cm magas vizet a formák köré. Légkeveréses sütőben, 150 fokon 30-35 perc alatt pudingszerű állagúra sütjük a creme brulée-t.
Megvárjuk, míg kihűl a finomság, majd megszórjuk egyenletesen kristálycukorral, karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot.
Fotó: Getty Images