Selymes majonézes krumpli házi majonézből - Nincs karácsony nélküle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Ha az öcsémet kérdezném, mi a legjobb dolog a karácsonyban, gondolkodás nélkül a majonézes krumplit választaná.
Amennyire újító és kísérletező típusnak gondolom magam, annyira konzervatív vagyok a karácsonyi menü összeállításában. Ez abban áll, hogy minden évben szinte ugyanazt az ételsort esszük és készítjük.
Persze mindig van egy-egy újdonság, de az csak szinesíti a kínálatot, sosem vált ki semmilyen klasszikus fogást. A vacsora egyik kihagyhatatlan eleme a majonézes krumpli, amiből nem lehet eleget készíteni, mert ha az öcsém elkezdi enni, akkor villámgyorsan elfogy. Mindenkinek a saját receptje a legfinomabb, én az anyukámét használom, ami házi majonézzel és kiflikrumpliból készül.
Karácsonyi majonézes krumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 darab tojássárgája (nagyméretű)
- 2 deciliter kukoricaolaj
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál citrom leve
- 1 kávéskanál porcukor
- 1 pohár tejföl
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
- 1 kávéskanál fehérbor
- 80 dekagramm kiflikrumpli
- 1 szál póréhagyma
Elkészítés:
A tojások sárgáját robotgépbe tesszük, és fehéredésig keverjük, majd nagyon lassan belecsepegtetjük a kétféle olajat. Vigyázat! Ha az elején türelmetlenül, gyorsan öntjük, kicsapódik! Addig keverjük, míg igen sűrű masszát nem kapunk, majd beletesszük a többi hozzávalót, és a végén a tejfölt is hozzákeverjük.
A kiflikrumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, a póréhagymát vékonyra felszeleteljük, és a kész majonézbe keverjük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors