
Selymes majonézes krumpli házi majonézből - Nincs karácsony nélküle

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Ha az öcsémet kérdezném, mi a legjobb dolog a karácsonyban, gondolkodás nélkül a majonézes krumplit választaná.
Amennyire újító és kísérletező típusnak gondolom magam, annyira konzervatív vagyok a karácsonyi menü összeállításában. Ez abban áll, hogy minden évben szinte ugyanazt az ételsort esszük és készítjük.
Persze mindig van egy-egy újdonság, de az csak szinesíti a kínálatot, sosem vált ki semmilyen klasszikus fogást. A vacsora egyik kihagyhatatlan eleme a majonézes krumpli, amiből nem lehet eleget készíteni, mert ha az öcsém elkezdi enni, akkor villámgyorsan elfogy. Mindenkinek a saját receptje a legfinomabb, én az anyukámét használom, ami házi majonézzel és kiflikrumpliból készül.
Karácsonyi majonézes krumpli

Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 darab tojássárgája (nagyméretű)
- 2 deciliter kukoricaolaj
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál citrom leve
- 1 kávéskanál porcukor
- 1 pohár tejföl
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
- 1 kávéskanál fehérbor
- 80 dekagramm kiflikrumpli
- 1 szál póréhagyma
Elkészítés:
A tojások sárgáját robotgépbe tesszük, és fehéredésig keverjük, majd nagyon lassan belecsepegtetjük a kétféle olajat. Vigyázat! Ha az elején türelmetlenül, gyorsan öntjük, kicsapódik! Addig keverjük, míg igen sűrű masszát nem kapunk, majd beletesszük a többi hozzávalót, és a végén a tejfölt is hozzákeverjük.
A kiflikrumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, a póréhagymát vékonyra felszeleteljük, és a kész majonézbe keverjük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors