Karamellával töltött fahéjas keksz: kívül ropogós, belül omlós és krémes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Folyós tejkaramella omlós fahéjas tésztában, kell ennél több a boldogsághoz? A legszürkébb napot is feldobja ez az édes keksz.
A fahéjas-vajas keksz önmagában is megér egy misét, de karamellával töltve tényleg mennyei lesz. Langyosan érdemes kínálni a kekszet, a karamella ekkor még folyik a közepén, a tészta pedig nagyon omlós és puha, de hidegen is isteni kávé vagy tea mellé.
Ha több időd, kedved van, a tejkaramellát házilag is elkészítheted, de a bolti is tökéletes erre a célra. Mivel viszonylag nagyok a készen kapható karamellák, félbevágva érdemes őket a tésztába rejteni, de ha kisebbeket vettél, akár egy egész is mehet bele.
A karamella mellett a fahéj dominál a süteményben, a tésztájába is kerül, de kívülről is ez vonja be a mutatós, pufi kekszeket. Fahéjrajongóknak mindenképpen ajánljuk.
Karamellával töltött fahéjas keksz
Hozzávalók 22 darabhoz
Keksz:
- 110 gramm vaj (puha)
- 200 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 250 gramm liszt
- 1 csipet só
- 0.5 tk sütőpor
- 1.5 tk fahéj
- 11 nagyobb darab tejkaramella
Forgatás:
- 50 gramm cukor
- 1 csapott ek fahéj
Elkészítés:
A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, keverjük alaposan össze.
Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. Adjuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, majd dolgozzuk egybe a tésztát, szép, egynemű gombócot kell kapnunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük össze egy lapostányérban az 50 gramm cukrot és az 1 evőkanál fahéjat. A tejkaramellákat vágjuk félbe.
A tésztából formázzunk diónyi golyókat. Lapítsuk ki őket a tenyerünk segítségével, majd tegyünk a közepükbe egy fél darab karamellát. Csomagoljuk bele a tésztába a karamellt, formázzunk belőle újra golyót, majd forgassuk meg a fahéjas cukorban.
Tegyük a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet.
Toljuk a sütőbe 11-13 percre, akkor jó, amikor az aljuk aranybarna. A tetejük ekkor még lágy, ettől nem kell félni, ahogy kihűlnek, megszilárdulnak.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors