Egy apró trükk, amivel feleannyi idő alatt karamellizálható a hagyma
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Egyéjszakás fahéjas, banános zabkása: tápláló reggeli
Ropogós
Egyszerű, ropogós sajtgolyók: air fryerben sülnek a falatok
Pihe-puha túrós, áfonyás muffin: egyszerűen összedobható
Bulgurral és spenóttal töltött kaliforniai paprika: tápláló ebéd alig valamiből
Szaftos, omlós csirkecomb gombával: ebből biztos a repeta
Melengető, bazsalikomos karalábé-krémleves: a krumplitól laktató
A hagymakaramellizálás hosszadalmas, fáradságos munka. Tokkal-vonóval akár egy órát is igénybe vehet a művelet, ha a klasszikus metódus szerint kívánunk eljárni. Állítólag még maguk a franciák is inkább a bisztróba mennek, ha egy jó kis hagymalevesre - melynek ugyebár karamellizált hagyma az alapja - fáj a foguk.
A hagymakaramellizálás egyébként nem bonyolult dolog, nem kell hozzá se túl nagy szakértelem, se komoly konyhai géppark. Mindössze egy vaslábas - de akár még ettől is eltekinthetünk - és egy fakanál szükségeltetik hozzá.
Az anyagigény se túlzottan költséges, nem olyan, ami anyagi romlásba döntené a háztartásunkat. Hagyma és vaj kell csupán hozzá, illetőlegegy csipet só. Jó, igaz, valamit elfelejtettem, egy éles kés és vágódeszka is szükségeltetik, ahol és amivel profi szakács módjára, villámgyorsan feldaraboljuk a hagymát. De ennél többre tényleg nem lesz szükség.
Idő és türelem
Vagyis dehogynem! Még egy dolog kell hozzá, az igazi befektetés, amiből a legkevesebb van. Az idő. Merthogy a hagymakaramellizálás egy lassú, időigényes folyamat, melyet türelemmel és méltósággal kell viselni. Nem hagyhatjuk magára a barnuló hagymát - hosszabb időre legalábbis nem. A konyha vonzáskörzetében kell maradnunk és alkalmasint keverni egyet a készülő hagymán, felkapargatni a lesült részeket és várni, várni, várni, míg végre elkészül. Már többször nekiveselkedtem ennek a klasszikus konyhai műveletnek, mindig határtalan lelkesedéssel, ami aztán 30 perc elteltével, mikor a hagyma még mindig nem volt olyan, amilyennek lennie kellett volna, hamar eltűnt, mintha soha nem is lett volna.
El ne mondjátok senkinek, de ilyenkor szoktam magasabbra tekerni a lángot, és már kész is a baj. Seperc alatt odalesz a nehezen elért eredmény. Szóval nem, nem szabad alágyújtani, akkor se ha fogytán a türelem, végig kell szenvedni a dolgot.
A hétköznapi csodaszer: a szódabikarbóna
Ha a hasonlóképpen türelmetlenek híján vannak az idővel, ugyanakkor imádják a karamellizált hagymát, megpróbálkozhatnak az alábbi trükköcskével és lerövidíthetik a várakozás idegőrlő perceit. A titok nyitja a közismert, mindenre jó szer: a szódabikarbóna. A végeredmény az elkészült hagyma ízén nem hagy nyomot, ugyanakkor jócskán lerövidíti a folyamatot - nagyjából a felére csökkenti. A szódabikarbóna hozzájárulásával ugyanis a hagymában lévő cukrok könnyebben válnak ki.
A hagymakaramellizálás idejeegyébként csak hozzávetőlegesen határozható meg. Az elkészítési idő függ a felhasznált hagyma mennyiségétől, a hagymák víz és cukortartalmától, valamint attól, hogy mennyi ideje pihennek már a spájzban. Egy szó mint száz, próbáljuk ki a szódabikarbónás varázslatot, ha van kedvünk, és örüljünk, hogy nyertünk vele egy kis időt.
Karamellizált hagyma
Hozzávalók 4 adaghoz
- 8 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál vaj
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Fotó: Getty Images